Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 12:59

  Γερμανία: Οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι βαρύτερες από τις οικονομικές

  Γερμανία: 190.148 κρούσματα του κορονοϊού, 170 θάνατοι σε 24 ώρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντικά επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στην κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αναδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach, η οποία καταλήγει μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές συνέπειες είναι βαρύτερες από τις οικονομικές.

  Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των Γερμανών θεωρεί ότι η κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Το 73% εκφράζει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας, το 68% προτάσσει ως βαρύτερη συνέπεια τον περιορισμό των επαφών με συγγενείς και φίλους, ενώ φαίνεται ότι από το συναίσθημα της μοναξιάς υποφέρουν κυρίως οι πιο νεαρές ηλικίες. Το 80% των γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών αναφέρει ότι τα παιδιά "πλήττονται ιδιαίτερα" και το 31% ότι "υποφέρουν". Γενικότερα, οι άνθρωποι κάτω των 30 ετών διαμαρτύρονται συχνότερα από ό,τι ο μέσος όρος για μοναξιά. Το σχετικό ποσοστό έχει αυξηθεί από 21% σε 36% για τον γενικό πληθυσμό τα τελευταία δύο χρόνια και από 16% σε 41% για άτομα έως 30 ετών.

  Η εμπιστοσύνη στη διαχείριση της πανδημίας από το κράτος φαίνεται επίσης να έχει περιοριστεί σημαντικά. Το 44% εκτιμά ότι η Γερμανία αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές καλά τις προκλήσεις, το 48% διαφωνεί. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας το ισοζύγιο ήταν ξεκάθαρα θετικό.

  Διαφορετικά γίνεται πλέον αντιληπτή από τους πολίτες και η κάλυψη των θεμάτων της πανδημίας από τα ΜΜΕ, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από ένα ή δύο χρόνια. Στην πρώτη φάση, η κάλυψη του θέματος έπαιζε τεράστιο ρόλο στον προσανατολισμό του πληθυσμού και μάλιστα αξιολογείτο θετικά από το 47% που θεωρούσε αληθινά τα ρεπορτάζ και μόνο το 23% ήγειρε ζήτημα πρόκλησης πανικού. Αυτή η εικόνα έχει τώρα σχεδόν ανατραπεί, με το 46% να αξιολογεί την κάλυψη των ΜΜΕ ως πρόκληση πανικού και μόνο το 28% να πιστεύει ότι προσεγγίζει την πραγματικότητα.

  Στο οικονομικό πεδίο, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναφέρει ότι πέρασε τη διετή κρίση "καλά" και ότι θεωρεί τη θέση εργασίας εξασφαλισμένη. Μόνο το 15% ανησυχεί για την απασχόλησή του, σχεδόν όπως και πριν από την πανδημία. Επιπλέον, μόνο το 7% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια της κατάστασης και το 24% αναφέρει "περιορισμένες απώλειες".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ