Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 12:50

  Η Google θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην ινδική εταιρεία κινητής Bharti Airtel

  Η Google θα επενδύσει έως 1 δισ. δολάρια στην ινδική εταιρεία κινητής Bharti Airtel
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επένδυση ύψους έως και 1 δισ. δολαρίων στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, Bharti Airtel θα πραγματοποιήσει η Google, εντείνοντας την "κούρσα” των εγχώριων εταιρειών να προσφέρουν φθηνές ψηφιακές υπηρεσίες και δεδομένα στη μοναδική μεγάλη αγορά που εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε ξένες εταιρείες.

  Η Alphabet, μητρική της Google, θα καταβάλει το ποσό των 700 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση ποσοστού 1,28% στην Bharti Airtel Ltd, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής εταιρείας προς το χρηματιστήριο την Παρασκευή. Επιπλέον 300 εκατ. δολάρια για διατεθούν στο πλαίσιο μακροχρόνιο σχεδιασμού, που περιλαμβάνει και την παροχή συσκευών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

  Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για τις εταιρείες της Silicon Valley, ειδικά μετά το "φρένο” που έβαλε η Κίνα στον τεχνολογικό της τομέα, αναφέρει το Bloomberg. 

  Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κίνηση της Google ενδεχομένως να λειτουργεί συμπληρωματικά της επένδυσης που έκανε το 2020 και πάλι στην Ινδία, με την απόκτηση ποσοστού αξίας 4,5 δισ. δολαρίων στην εταιρεία Jio Platforms Ltd. του δισεκατομμυριούχου Mukesh Ambani με την οποία έχει αναπτύξει από κοινού ένα προσιτό smartphone, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγει το εμβληματικό πρόγραμμα "Digital India” του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi.

  Η μετοχή της Bharti σημείωσε άνοδο 6,6% μετά την ανακοίνωση απόκτησης ποσοστό από την Google, σε τιμή 734 ρουπιών ανά μετοχή, που είναι κατά 4% υψηλότερη της τιμής κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη.

  Η επένδυση "αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών του Ταμείου Ψηφιοποίησης για την Ινδία της Google που έχει στόχο την αύξηση της πρόσβασης σε smartphones, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας για την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai.

  Τα κεφάλαια που θα εισπράξει  από την Google η Bharti Airtel, την οποία διευθύνει ο Sunil Mittal, θα επιτρέψουν στην ινδική εταιρεία να επιταχύνει τα σχέδιά της για το 5G αλλά και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την αντίπαλη εταιρεία κινητής που έχει συστήσει ο Ambani και η οποία από νεοεισερχόμενη εταιρεία στον χώρο το 2016 έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πάροχο ασύρματων δικτύων της χώρας, προσφέροντας δωρεάν κλήσεις και εξαιρετικά φθηνές τιμές για δεδομένα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ