Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 11:22

  Ισπανία: Η οικονομία αναπτύχθηκε το 2021 με τον ταχύτερο ρυθμό της εικοσαετίας

  149763581
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών πέρυσι, αλλά κινήθηκε πολύ κάτω από τις κυβερνητικές προσδοκίες και επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα διολίσθησαν εν μέσω εκτινασσόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με το Reuters.

  Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 5% από την ιστορική πτώση 10,8% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, στα οποία τονίζεται ότι επετεύχθη μεν η ταχύτερη ανάπτυξη από το 2000, αλλά η οικονομία έχασε τον στόχο του 6,5% της κυβέρνησης.

  Τον Σεπτέμβριο, το INE έκανε μια άνευ προηγουμένου απότομη περικοπή στις αναγνώσεις ανάπτυξης του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου που απέρριψε όλες τις προβλέψεις και προκάλεσε ένα κύμα αναθεωρήσεων προς τα κάτω, αλλά η κυβέρνηση παρέμεινε με τις ανοδικές της προβλέψεις.

  Παρά τις χαμηλότερες δαπάνες, η αύξηση των επενδύσεων κατά 8,5% οδήγησε σε τριμηνιαία ανάπτυξη 2% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, επιβραδύνοντας από 2,6% τους προηγούμενους τρεις μήνες, αλλά ξεπερνώντας άνετα την πρόβλεψη 1,4% από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

  Η γεωργία ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας κατά το τρίμηνο, σημειώνοντας ανάπτυξη περίπου 9% καθώς ξεκινούσαν οι οικονομικά ζωτικής σημασίας φθινοπωρινές συγκομιδές σταφυλιών και ελιών.

  Σε ετήσιους όρους, η οικονομία αναπτύχθηκε περίπου 5,2% από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οδηγούμενη από ένα άλμα 19,4% στον τομέα της φιλοξενίας, ο οποίος έχει ωφεληθεί από την ευρεία διάδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την άρση των περιορισμών στην κοινωνικοποίηση, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον τις τελευταίες εβδομάδες του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ