Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιαν-2022 09:24

  ΗΠΑ: Δεν εξετάζει προς ώρας χαλάρωση των δασμών εισαγωγής αλουμινίου και χάλυβα από τη Νότια Κορέα

  ΗΠΑ: Δεν εξετάζει προς ώρας χαλάρωση των δασμών εισαγωγής αλουμινίου και χάλυβα από τη Νότια Κορέα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κάθριν Τάι, Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (USTR), δήλωσε χθες στον υπουργό Εμπορίου της Νότιας Κορέας, ότι οι ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε "συζητήσεις που διεξάγονται" για την πρόσβαση στον χάλυβα και το αλουμίνιο και ότι οι ανησυχίες της εσωτερικής βιομηχανίας επηρεάζουν την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

  Η Νότια Κορέα επιδιώκει την απαλλαγή της από τους δασμούς σε ποσοστό 25% που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας ποσόστωσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της ΕΕ τον Οκτώβριο.

  Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενεργοποιήσει πλαίσιο συνομιλιών με την τη Βρετανία και την Ιαπωνία σχετικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δασμών στα μέταλλα.

  Σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά μία συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εμπορίου της Νότιας Κορέας Γεό Χαν-κου, η Τάι δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για την επέκταση τέτοιων διαπραγματεύσεων.

  Η ίδια έδωσε έμφαση στις προκλήσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που καθοδηγούνται από πρακτικές που δεν σχετίζονται με την αγορά, αλλά και στις ανησυχίες που έχουν οι ενδιαφερόμενοι στην αμερικανική αγορά, καθώς οι ΗΠΑ επικεντρώνουν την προσοχή τους στις υπάρχουσες συζητήσεις για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου που θα αντιμετωπίσει τις εκπομπές άνθρακα από το εμπόριο του χάλυβα και του αλουμινίου.

  Η συμφωνία των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει ως στόχο να περιορίσει το εμπόριο του χάλυβα που γίνεται με υψηλά ποσοστά εκπομπής άνθρακα, αλλά και την πλεονάζουσα επιδοτούμενη παραγωγή στην Κίνα.

  Οι παραγωγοί χάλυβα στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μπάιντεν να επιτρέψει μία μεγάλη παρτίδα χάλυβα και αλουμινίου ξένης παραγωγής να εισαχθεί στη χώρα, καθώς ο αναφερόμενος τομέας βιομηχανικής παραγωγής επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες και καθαρότερες παραγωγικές διαδικασίες, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή των δασμών εθνικής ασφάλειας "Section 232" που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2018.

  Στη συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε καθώς η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κορέας (KORUS) συμπληρώνει δέκα χρόνια από την εφαρμογή της, η Τάι παρουσίασε μία ενημέρωση για τα αμερικανικά σχέδια, αναφορικά με ένα νέο Οικονομικό Πλαίσιο για την Περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

  Η πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν έχει ως στόχο, μερικώς, τον περιορισμό της αυξανόμενης οικονομικής επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

  Σε μία εκδήλωση που έγινε αργότερα χθες, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός τόνισε ότι το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει μία αυξανόμενη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές.

  "Νομίζω ότι η πρόσβαση στην αγορά θα μπορούσε να είναι μία σημαντική διάσταση της ανταποδοτικότητας, που οι χώρες της περιοχής αναμένουν από την αμερικανική ηγεσία", δήλωσε ο Γεό σε ένα φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.

  Ο ίδιος κάλεσε για "μία νέα εμπορική τάξη" στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, η οποία θα μπορούσε να θέσει κανόνες για τους αναδυόμενους τομείς, αλλά θα μπορούσε επίσης να συνεισφέρει στη δημόσια υγεία και στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ