Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιαν-2022 13:52

  EuroAsia Interconnector: Εγκρίθηκε χορηγία ύψους €657 εκατ. από την ΕΕ

  EuroAsia Interconnector: Εγκρίθηκε χορηγία ύψους €657 εκατ. από την ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολύ σημαντική απόφαση, για την Κύπρο και την Ελλάδα, έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίνοντας την παραχώρηση €657 εκατ. για την κατασκευή του διασυνοριακού έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, και προς τις δύο κατευθύνσεις, τερματίζοντας (εφόσον το έργο υλοποιηθεί) την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, όπως αναφέρει το philenews.

  Η έγκριση έγινε στο πλαίσιο επιχορήγησης, με συνολικό ποσό €1,037 δισ., πέντε διασυνοριακών έργων στην ΕΕ, εντός του προγράμματος Συνδέοντας την Ευρώπη.

  Αξίζει να αναφερθεί πως τα €657 εκατ. που εγκρίθηκαν για το EuroAsia Interconnector είναι το μεγαλύτερο ποσό και από τις πέντε προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

  Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα μέσα από το twitter, ενώ σήμερα θα μιλήσει για την εξέλιξη σε συνέντευξη Τύπου. Η κ. Πηλείδου έγραψε πως η έγκριση της χορηγίας είναι εξαιρετικά νέα, με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο. Απαριθμώντας τα, ανέφερε την άρση της ενεργειακής απομόνωσης (αν το έργο ολοκληρωθεί), τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τη συμβολή στην ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ.

  Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η χορηγία της ΕΕ αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της συνολικής δαπάνης (για σύνδεση Κύπρου - Κρήτης) που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου από τον ιδιωτικό φορέα EuroAsia Interconnector. Όμως, η χθεσινή πολύ σημαντική απόφαση, που λήφθηκε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο και έγκριση των μελετών και σχεδιασμών του ιδιωτικού φορέα από αρμόδια όργανα της ΕΕ, προφανώς διευκολύνει πλέον τον EuroAsia να εξασφαλίσει δανειοδότηση, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

  Είχε προηγηθεί η ένταξη της διασύνδεσης στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ και η παραχώρηση περίπου €14 εκατ. για χρηματοδότηση μελετών. Στο πλαίσιο του Κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης, η κυπριακή Κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει για το συγκεκριμένο έργο 100 εκατ. ευρώ.  

  Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

  Ως ορόσημο χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει την χορηγία ύψους €657 εκατ. για την υλοποίηση του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος  EuroAsia Interconnector.

  Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η Προεδρίας της Δημοκρατίας τονίζει πως η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση – ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ενέκρινε την παραχώρηση χορηγίας ύψους 657 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος EuroAsia Interconnector μέσω του οποίου συνδέονται  τα εθνικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

  Με πληροφορίες από philenews

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ