Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιαν-2022 10:25

  Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας διπλασίασε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022

  Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας διπλασίασε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΤCΜB) αύξησε την Πέμπτη την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 23,2%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 11,8%.

  Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί στο 8,2% στο τέλος του 2023, δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας, Σαχάπ Καβτζίογλου σε συνάντηση στην πρωτεύουσα Άγκυρα για να ανακοινώσει την πρώτη τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό του έτους.

  Όλα αυτά, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 36,1% τον Δεκέμβρη του 2021.

  Σε δηλώσεις του πριν από μία εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει φούσκα τον πληθωρισμό λέγοντας: "Θα εξαλείψουμε τη φούσκα του πληθωρισμού σύντομα".

  Την ίδια ώρα η βρετανική τράπεζα Standard Chartered ανακοίνωσε την εκτίμησή της για τη λίρα, λέγοντας πως η ισοτιμία με το δολάριο θα ανέλθει στο 28 στο τέλος του 2023.

  Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε τη δική του εκτίμηση λέγοντας πως ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα φτάσει στο 55% μέχρι τον Μάιο.

  Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη σηματοδοτήσει σημαντική επιδείνωση των προοπτικών, με τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι να λέει σε οικονομολόγους το Σάββατο ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 40% περίπου τους επόμενους μήνες και δεν θα πέσει κάτω από το 30% μέχρι το τέλος του έτους. 

  Οι νέες προβλέψεις θα έδιναν συνήθως στους επενδυτές ενδείξεις για την πολιτική πορεία της κεντρικής τράπεζας αφού διέκοψε αυτόν τον μήνα έναν κύκλο χαλάρωσης που την είδε να μειώνει τα επιτόκια 500 μονάδες βάσης σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να δίνουν μικρότερη βαρύτητα στα επίσημα στοιχεία καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, συνδεδεμένη περισσότερο με τις ιδιοτροπίες του Ερντογάν παρά με την καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας. 

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ