Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιαν-2022 21:38

  Τζ. Πάουελ: Δεν θα επιτρέψουμε την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού - "Βλέπουμε" αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

  Τζ. Πάουελ: Δεν θα επιτρέψουμε την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού - "Βλέπουμε" αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:36

  Η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), προσθέτοντας ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σύντομα.

  Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της FOMC, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς "έχουν στο μυαλό τους" την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός που έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

  "Θα έλεγα ότι η επιτροπή είναι πρόθυμη να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου υποθέτοντας ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να γίνει αυτό", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, μιλώντας μετά τη διήμερη συνάντηση στρατηγικής της Fed.

  Όπως τόνισε, η πορεία του πληθωρισμού θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Fed, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια "δέσμευση" για αύξηση τον Μάρτιο και συμπληρώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει σημαντικό περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκιά της χωρίς να βλάψει την αγορά εργασίας.

  Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Fed πιθανότατα θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ισολογισμού της με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ακολούθησε κατά τον τελευταίο κύκλο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις ως προς αυτό θα ληφθούν στις προσεχείς συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

  "Θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν και τις εξελισσόμενες προοπτικές", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η μείωση θα μπορούσε να ξεκινήσει "αργότερα φέτος" και ότι θα πραγματοποιηθεί "σε συντομότερο χρονικό διάστημα" από ό,τι στο παρελθόν.

  "Ο ισολογισμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από όσο χρειάζεται", τόνισε και συμπλήρωσε: "Πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Θέλουμε αυτή η διαδικασία να είναι τακτική και προβλέψιμη".

  Όπως έχει προγραμματίσει εξάλλου οι Fed, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα τερματιστούν, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να δίνει νωρίτερα μια εικόνα για τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της, των 9 τρισ. δολαρίων, με σταδιακή μείωση της επανεπένδυσης των κεφαλαίων από τα ομόλογα που ωριμάζουν και όχι με πώλησή ομολόγων.

  Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμενε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κατεβάσει τις τιμές, ενώ πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών, που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού.

  "Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουν τόσο την οικονομία όσο και την ισχυρή αγορά εργασίας αλλά και για να αποτρέψουμε την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

  "Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ανοδικοί σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων μελών της FOMC, και σίγουρα αυτή είναι και η δική μου άποψη. Υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί ο υψηλός πληθωρισμός που βλέπουμε. Υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Επομένως, αν και δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο -αλλά αφού ρωτήσατε ποιοι είναι οι κίνδυνοι-, πρέπει να είμαστε σε θέση με τη νομισματική πολιτική να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανές εξελίξεις”, είπε ο Πάουελ.

  Τόνισε, ακόμη, ότι τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού θα χρειαστεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθούν από ό,τι περίμενε προηγουμένως η Fed.

  Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι πλέον αρκετά ισχυρή και δεν χρειάζεται σημαντική στήριξη από τη νομισματική πολιτική, ενώ εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού πιθανότατα θα μειωθεί, ωστόσο αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ