Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιαν-2022 13:17

  Bloomberg: Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από Ιταλούς επιχειρηματίες να μην πάνε σε συνάντηση με τον Πούτιν

  Ντραγκι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από μια ομάδα κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών, να μην προχωρήσουν στην προγραμματισμένη συνάντηση τους με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Ουκρανία.

  Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι υπέβαλε το αίτημα λόγω της τρέχουσας κατάστασης διεθνώς, δήλωσε αξιωματούχος στο Bloomberg News.

  Το συγκεκριμένο φόρουμ, που διοργανώνει το Ιταλό-ρωσικό εμπορικό επιμελητήριο, είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και ούτε ο Ιταλός πρέσβης στη Μόσχα ούτε άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ήταν προγραμματισμένο να παραστούν, ανέφερε ο αξιωματούχος.

  Η εκδήλωση αναμένεται να προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

  Η συνάντηση, η οποία είναι αφιερωμένη στην προώθηση "περαιτέρω ανάπτυξης εμπορικών, οικονομικών και βιομηχανικών δεσμών”, θα λάβει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Τετάρτης, τόνισε ο Stefano Maggi, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του προέδρου του οργανισμού.

  Μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματιών, συμπεριλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος της Enel SpA, Francesco Starace και ο CEO της UniCredit SpA, Andrea Orcel, τη στιγμή που η Ρωσία συγκεντρώνει στρατό, τανκ και εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία.

  Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δηλώνουν ότι η χώρα μπορεί να προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση, αν και η Μόσχα αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

  Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pirelli & C. SpA, Marco Troncetti Provera και ο πρόεδρος της Assicurazioni Generali SpA, Galateri di Genola, βρίσκονται επίσης στη λίστα των παρευρισκόμενων, ενώ η πετρελαϊκή Eni και η εταιρεία διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου Snam, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

  Η Eni έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα για το φυσικό αέριο, καθώς το 30% περίπου των πόρων της προέρχονται από τη Ρωσία.

  Η πετρελαϊκή εταιρεία έχει συνεργαστεί σε projects με τη Gazprom εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια και οι δύο εταιρείες συμμετέχουν στον αγωγό Blue Stream που παραδίδει αέριο στην Τουρκία.

  Η Eni επίσης εμπλέκεται σε projects εξερεύνησης με τη Rosneft στη Θάλσσα του Μπάρεντς και στη Μαύρη Θάλασσα.

  Η Ιταλία έχει επίσης ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, που χρονολογούνται από την εποχή όταν η Ρώμη είχε το πιο βιώσιμο κομμουνιστικό κόμμα της Δυτικής Ευρώπης, τονίζει το Bloomberg.

  Ο Ντράγκι από την ημέρα που ξεκίνησε η θητεία του, έχει επιδιώξει να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ μετά από χρόνια χλιαρής υποστήριξης από λαϊκιστικές κυβερνήσεις.

  Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι η ΕΕ έχει περιορισμένες επιλογές στο να αποτρέψει την προώθηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ