Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιαν-2022 10:48

  Ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος θα τιμήσουν οι ευρωβουλευτές 77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Auschwitz στις 27 Ιανουαρίου 1945.

  Η τελετή θα ξεκινήσει στις 13.30 (ώρα Ελλάδας) με ομιλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ενώ η συνεδρίαση θα περιλαμβάνει και μουσικό μέρος.

  Στη συνέχεια, η 100 ετών επιζώσα του Ολοκαυτώματος Margot Friedländer θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές.

  Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και δεύτερο μουσικό μέρος.

  Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση ζωντανά στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου και στο EbS+.

  Ποια είναι η Margot Friedländer

  Η Margot Friedländer γεννήθηκε το 1921 στο Βερολίνο. Το 1943, η μητέρα και ο αδελφός της εκτοπίστηκαν στο Auschwitz, όπου και δολοφονήθηκαν. Προσπάθησε να κρυφτεί σε ηλικία 21 ετών, αλλά εντοπίστηκε το 1944 και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Theresienstadt. Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επιβίωσε. Μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1946 μαζί με τον σύζυγό της Adolph Friedländer, τον οποίο γνώριζε από το Βερολίνο και συνάντησε ξανά στο Theresiensadt. Επέστρεψε στο Βερολίνο το 2010 και εξακολουθεί να ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Γερμανία, αφηγούμενη την ιστορία της και την εμπειρία που βίωσε, ιδίως σε σχολεία. "Με ακούν πολύ προσεκτικά", δήλωσε σε συνέντευξη. "Έχω λάβει, χωρίς να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό, ίσως και χίλιες επιστολές. Μιλώ εξ ονόματος όσων δεν μπορούν να μιλήσουν. Και όχι μόνο τα έξι εκατομμύρια Εβραίους. Μιλώ εξ ονόματος όλων όσοι δολοφονήθηκαν και υπέφεραν".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ