Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιαν-2022 16:00

  ΔΝΤ: "Ψαλίδισε" την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 στο 4,4%

  ΔΝΤ: Αναμένει ανάπτυξη 5,75% στην Τουρκία φέτος - Ποιους κινδύνους “βλέπει” για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο 2022 σε ασθενέστερη θέση από ό,τι αναμενόταν σε προηγούμενες εκτιμήσεις, εξαιτίας της επιμονής της πανδημίας μέσω των συνεχών μεταλλάξεων του κορονοϊού, που διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομική ανάκαμψη, με τον πληθωρισμό να καραδοκεί, παραμένοντας - επίσης επίμονα - σε υψηλά επίπεδα, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στις επικαιροποιημένες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO) του.

  Καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον της COVID-19 εξαπλώνεται, οι χώρες επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς κινητικότητας, αναφέρει. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές του εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο και ευρύτερο πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στις ΗΠΑ και σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

  Η συνεχιζόμενη αναδίπλωση και υποχώρηση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης έχουν επίσης επιδράσει περιοριστικά στις προοπτικές ανάπτυξης.

  Μετριασμός αναπτυξιακών προοπτικών

  Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να "μετριαστεί" από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022 - μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα για το 2022 απ’ ό,τι προβλεπόταν στο WEO του ΔΝΤ τον Οκτώβριο (4,9%), αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ και Κίνα). 

  Στις αναθεωρημένες προβλέψεις έχει υπάρξει αφαίρεση του δημοσιονομικού πακέτου-μαμούθ Build Back Better του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το βασικό σενάριο, ενώ έχουν συνυπολογιστεί η ταχύτερη απόσυρση των μέτρων διευκόλυνσης από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής διεθνώς και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στο πεδίο του εφοδιασμού, που προκάλεσαν αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 1,2% της πρόβλεψης για την επέκταση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

  Στην Κίνα, οι διαταραχές οι οποίες προκαλούνται από την πανδημία και που σχετίζονται με την πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19 και την παρατεταμένη χρηματοοικονομική πίεση στους κατασκευαστές και διαχειριστές ακινήτων προκάλεσαν υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης κατά 0,8%.

  Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί έναντι του 2022 στο 3,8% το 2023. Αν και η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι κατά 0,2% υψηλότερη από την προηγούμενη του ΔΝΤ (3,6%), η αναβάθμιση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό μια αυτόματη ανάκαμψη μετά την εξάλειψη των τρεχουσών εμποδίων για την οικονομική ανάπτυξη, εξάλειψη η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022.

  Η επιβεβαίωση ή μη των προβλέψεων του Ταμείου εξαρτάται, όπως σημειώνεται στην έκθεση, από την ελάφρυνση των αρνητικών παραμέτρων στο πεδίο της υγείας στις περισσότερες χώρες μέχρι το τέλος του 2022, με την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα βελτιώνονται σταθερά παγκοσμίως και οι θεραπείες θα γίνονται πιο αποτελεσματικές.

  Πληθωρισμός

  Ο αυξημένος πληθωρισμός αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι είχε προβλεφθεί στο WEO του Οκτωβρίου, με τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις υψηλές τιμές ενέργειας να συνεχίζονται στη διάρκεια του 2022, προβλέπει το ΔΝΤ.

  Εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό - με τα σημερινά δεδομένα - επιβεβαιωθούν, ο τελευταίος θα υποχωρήσει σταδιακά καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης θα μειώνονται μέσα στο 2022 και η νομισματική πολιτική όσον αφορά τις μεγάλες οικονομίες θα προσαρμόζεται, με γνώμονα την αντιμετώπισή του.

  Κίνδυνοι

  Οι κίνδυνοι ως προς το βασικό σενάριο του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία οδηγούν στην εκτίμηση ότι η τάση θα είναι γενικά προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, εάν υπάρξει απόκλιση, τονίζει το Ταμείο.

  Η εμφάνιση νέων παραλλαγών της COVID-19 θα μπορούσε να παρατείνει την πανδημία και να προκαλέσει νέες οικονομικές διαταραχές ή να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, η αστάθεια των τιμών της ενέργειας και οι κατά τόπους πιέσεις στους μισθούς σηματοδοτούν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική θα παραμείνει υψηλή.

  Καθώς οι προηγμένες οικονομίες θα αυξάνουν τα βασικά επιτόκια μέσω των κεντρικών τραπεζών τους, ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις ροές κεφαλαίων, τα νομίσματα και τη δημοσιονομική θέση των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών - ειδικά με τα επίπεδα χρέους να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. 

  Άλλοι παγκόσμιου χαρακτήρα κίνδυνοι πιθανόν να αποκρυσταλλωθούν σε νέες πραγματικότητες εντός του έτους, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν υψηλές και η συνεχιζόμενη κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα μεγάλων φυσικών καταστροφών παραμένει αυξημένη.

  Αναγκαία η έμφαση στην υγεία - Αναδιαρθρώσεις χρέους

  Καθώς η πανδημία συνεχίζει να διατηρεί τη δυναμική της, η έμφαση σε μια αποτελεσματική παγκόσμια στρατηγική στο πεδίο της υγείας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, εκτιμούν οι αναλυτές του ΔΝΤ. Η παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά τεστ και θεραπείες είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19. Τα παραπάνω απαιτούν αυξημένη παραγωγή προμηθειών, καθώς και καλύτερα συστήματα παραδόσεων εντός κάθε χώρας αλλά και δικαιότερη διανομή διεθνώς.

  Η νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες θα χρειαστεί να συνεχιστεί σε μια πιο λιγότερο χαλαρή, πιο αυστηρή πορεία προκειμένου να περιορίστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, σημειώνει το ΔΝΤ, ενώ η δημοσιονομική πολιτική - η οποία λειτουργεί πλέον με πιο περιορισμένο "χώρο" σε σχέση με τις πρώτες φάσεις της πανδημίας - θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική συνοχή, ενώ θα επικεντρώνεται στη στήριξη προς τους χειρότερα πληγέντες.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πρόσβασης στη ρευστότητα και την επίσπευση των συντεταγμένων αναδιαρθρώσεων χρέους, όπου αυτές χρειάζονται. Η επένδυση σε πολιτικές για το κλίμα παραμένει επιτακτική για τη μείωση του κινδύνου μιας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

  Ευρωζώνη και μεγάλες οικονομίες

  Πιο ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, οι παρατεταμένοι περιορισμοί στην προσφορά και οι διαταραχές του κορονοϊού προκάλεσαν μια σχετικά μικρότερη αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης του ΑΕΠ από πλευράς του Ταμείου, της τάξης του 0,4% - με αρνητικό κινητήριο μοχλό τη μείωση 0,8% των προοπτικών ανάπτυξης της Γερμανίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της έκθεσης της οικονομίας της σε κραδασμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι περιορισμοί κινητικότητας οι οποίοι επιβλήθηκαν προς το τέλος του 2021 λόγω πανδημίας αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον για τις αρχές του 2022.

  Αναλυτικά οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρωζώνη διαμορφώνονται για το 2022 στο 3,9% και για το 2023 στο 2,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης του ΔΝΤ για 4,5% και 2,1% αντίστοιχα τον Οκτώβριο. Για τις ΗΠΑ, οι αντίστοιχες προβλέψεις διαμορφώνονται σε 4% για το 2022 και 2,6% για το 2023, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 5,2% και 2,2% αντίστοιχα. Όσον αφορά την Κίνα, προβλέπεται ανάπτυξη 4,8% το 2022 και 5,2% το 2023, έναντι πρόβλεψης από πλευράς του Ταμείου για 5,6% και 5,3% αντίστοιχα, τον Οκτώβριο.

  Γ.Δ. Παυλόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ