Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιαν-2022 13:35

  Lane: Η ΕΚΤ θα αντιδράσει αν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τις προσδοκίες

  Lane: Η ΕΚΤ θα αντιδράσει αν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τις προσδοκίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει την πολιτική της αν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο της, αλλά ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται λιγότερο πιθανό προς το παρόν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, στη λιθουανική εφημερίδα Verslo žinios, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 5% τον περασμένο μήνα, στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί και πάλι κάτω από τον στόχο του 2% το δ' τρίμηνο, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο.

  "Νομίζω ότι είμαστε πάντα σαφείς ότι καθοδηγούμαστε από τις προθέσεις μας να πετύχουμε ένα ποσοστό πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα", δήλωσε ο Lane. "Έτσι, θα προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές μας,  είτε πρόκειται για αγορές περιουσιακών στοιχείων είτε για τα επιτόκια μας, ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο".

  Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η πρώτη απόφαση θα ήταν να τερματιστούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και μόνο μετά από αυτό η ΕΚΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, πρόσθεσε ο ίδιος.

  "Θεωρώ λιγότερο πιθανό ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα είναι επίμονα, σημαντικά πάνω από το 2%, γεγονός που θα απαιτούσε μια σοβαρή σύσφιξη της πολιτικής", είπε, προσθέτοντας ότι η αύξηση των μισθών παραμένει να μην είναι ανησυχητική.

  Ο Lane δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι όλο και πιο χαλαρή σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

  "Δεν αποδεικνύεται ότι είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τα επίπεδα δραστηριότητας για το έτος. Νομίζω ότι υπάρχει λιγότερη ανησυχία για την Όμικρον από ό,τι είχαμε τον Δεκέμβριο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ