Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 18:20

  ΗΠΑ: Αγωγή σε βάρος της Google από τέσσερις Γενικούς Εισαγγελείς για "παρακολούθηση" χρηστών

  Google: Επένδυσε 1 δισ. δολάρια στο χρηματιστήριο παραγώγων CME Group
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αγωγή σε βάρος της Google άσκησαν τέσσερις Γενικοί Εισαγγελείς πολιτειών στις ΗΠΑ για φερόμενη παραπλάνηση των χρηστών σχετικά με το πότε μπορεί η εταιρεία να εντοπίζει την τοποθεσία τους.

  Οι Γενικοί Εισαγγελείς της περιφέρειας της Κολούμπια, της Ιντιάνα, του Τέξας και της Ουάσιγκτον ισχυρίζονται σε ξεχωριστές αγωγές που κατέθεσαν εις βάρος του τεχνολογικού κολοσσού ότι η Google εξαπατούσε τους χρήστες της τουλάχιστον από το 2014 έως το 2019, καθώς τους έκανε να πιστεύουν ότι με την απενεργοποίηση του Ιστορικού Τοποθεσίας η υπηρεσία θα σταματούσε να παρακολουθεί τις τοποθεσίες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Εισαγγελείς, η Google μπορούσε και πάλι να παρακολουθεί την τοποθεσία ενός χρήστη, εκτός και αν ο τελευταίος ανεπενεργοποιούσε τις ρυθμίσεις στην ενότητα Δραστηριότητα Ιστού και Εφαρμογών.

  Η Google περιγράφει τη Δραστηριότητα Ιστού και Εφαρμογών ως έναν τρόπο εξατομίκευσης της εμπειρίας χρήστη, αποθηκεύοντας αναζητήσεις και δραστηριότητα στον λογαριασμό του.

  Οι Γενικοί Εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Google παραπλάνησε τους χρήστες να πιστεύουν ότι μόλις απενεργοποιήσουν το Ιστορικό Τοποθεσίας, η τοποθεσία τους δεν θα παρακολουθείται πλέον.

  "Ωστόσο, ακόμη και όταν οι καταναλωτές επέλεξαν ρητά να εξαιρεθούν από την παρακολούθηση τοποθεσίας απενεργοποιώντας το Ιστορικό Τοποθεσίας, η Google κατέγραφε τις τοποθεσίες των καταναλωτών με άλλα μέσα", ισχυρίζεται ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσιγκτον στην αγωγή του. "Παρ’ όλο που η ρύθμιση Δραστηριότητα Ιστού και Εφαρμογών ενεργοποιείται αυτόματα για όλους τους Λογαριασμούς Google, οι αποκαλύψεις της Εταιρείας κατά τη δημιουργία του Λογαριασμού Google δεν ανέφεραν ούτε επέστησαν την προσοχή των καταναλωτών στη ρύθμιση μέχρι το 2018", προσθέτει.

  Οι Γενικοί Εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Google επωφελήθηκε από την εξαπάτηση τροφοδοτώντας τις διαφημιστικές της επιχειρήσεις με τέτοια δεδομένα. Οι αγωγές σε βάρος του τεχνολογικού κολοσσού ζητούν συγκεκριμένα από το δικαστήριο να απαιτήσει από την Google να άρει τυχόν αλγόριθμους που δημιουργήθηκαν με τα φερόμενα παράνομα κέρδη, μαζί με τα κέρδη.

  Η Google σχολίασε άμεσα το θέμα, αλλά επεσήμανε τα σχόλια δικαστή σε παρόμοια υπόθεση που ασκήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Αριζόνα.

  "Μια εύλογη έρευνα θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι ένας λογικός, ή ακόμα και μη εξειδικευμένος, καταναλωτής, θα κατανοούσε ότι τουλάχιστον ορισμένες πληροφορίες τοποθεσίας συλλέγονται μέσω άλλων μέσων εκτός του Ιστορικού Τοποθεσίας", ανέφερε ο δικαστής σε πρόσφατη υπόθεση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ