Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 14:07

  Τουρκία: Οι μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία στην πρόσφατη ιστορία - Φόβοι για βαρύ πλήγμα στις εξαγωγές

  Τουρκία: Οι μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία στην πρόσφατη ιστορία - Φόβοι για βαρύ πλήγμα στις εξαγωγές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία περιόρισε την παροχή ρεύματος στις βιομηχανικές μονάδες της χώρας, μετά την προσωρινή παύση εξαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν προς τη χώρα, σε μια κίνηση η οποία απειλεί να πλήξει σημαντικά τις τουρκικές εξαγωγές.

  Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε συγκεκριμένα τρεις ημέρες περικοπής του παρεχόμενου ρεύματος την εβδομάδα στις εκατοντάδες βιομηχανικές ζώνες ανά την επικράτεια της Τουρκίας. Ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, TEIAS, ενημέρωσε προφορικά τους διευθυντές των βιομηχανικών ζωνών το σαββατοκύριακο, αναφέροντας ότι θα ακολουθήσει και γραπτή ενημέρωση.

  Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Μπούρσα για 15 ημέρες, σύμφωνα με αναφορές στον τουρκικό Τύπο, καθώς οι διακοπές ρεύματος, μαζί με την έλλειψη ημιαγωγών, έχουν πλήξει σφόδρα την παραγωγική διαδικασία.

  Ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι ο κορυφαίος εξαγωγικός για την Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας το 11% του συνόλου των εξαγωγών της το 2021.

  Περισσότερο από το 50% της ενέργειας που παράγεται στην Τουρκία παρέχεται από εργοστάσιο που λειτουργούν με φυσικό αέριο και η διακοπή στη ροή του από πλευράς Ιράν έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η αποδυναμωμένη τουρκική λίρα κάνει δύσκολη από πλευράς Άγκυρας την κάλυψη των ενεργειακών εισαγωγών.

  Η Τουρκία διατηρούσε στις 18 Ιανουαρίου 1,2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στους χώρους αποθήκευσής της, 42% λιγότερο σε σχέση με την ίδια ημέρα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης.

  Το Ιράν, βασικός προμηθευτής της Τουρκίας, σταμάτησε τις ροές προς τη χώρα για 10 ημέρες την περασμένη Πέμπτη, επικαλούμενο τεχνικά προβλήματα. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι άρχισε εκ νέου τις παραδόσεις, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι άρχισαν να παραλαμβάνουν ξανά αέριο και αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τεχεράνη, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

  Η βιομηχανία αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ΑΕΠ της Τουρκίας και περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στις παραπάνω από 300 βιομηχανικές ζώνες της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ