Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 10:05

  Αρχίζει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Ιταλίας - Τι συμβαίνει με τον Ντράγκι

  Αρχίζει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Ιταλίας - Τι συμβαίνει με τον Ντράγκι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ιταλία ξεκινά την "παπικού τύπου" ψηφοφορία της για την επιλογή νέου προέδρου της χώρας τη Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση.

  Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιλέχθηκε από τον σημερινό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα προκειμένου να ηγηθεί μιας αποκαλούμενης "τεχνοκρατικής" κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2021, στο απόγειο της πανδημίας και, ως μη πολιτικός, πιθανότατα θα απολάμβανε διακομματικής υποστήριξης στην ανάληψη του ρόλου.

  Η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ντράγκι έχει αρχίσει πάντως να χάνει τη δυναμική της και ο ίδιος έχει σηματοδοτήσει ότι θα ήταν ανοικτός στη μετάβαση στην Προεδρία, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου της Ιταλίας;

  Οι πρόεδροι της Ιταλίας έχουν περιορισμένη εξουσία και ο ρόλος τους είναι κυρίως εθιμοτυπικός. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός χωρίς την έγκρισή τους - οι πρόεδροι διορίζουν τους αρχηγούς κυβερνήσεων και τους υπουργούς που οι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί προτείνουν. Μπορούν επίσης να ασκήσουν βέτο σε διορισμούς, κάτι που έκανε ο Ματρέλα το 2018, όταν αντιτάχθηκε στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα ως υπουργού Οικονομικών.

  Οι πρόεδροι μπορούν να διαλύσουν το κοινοβούλιο ή να αποφασίσουν να μην το κάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν να λειτουργούν ως δύναμη σταθερότητας σε περιόδους κρίσεων. Μπορούν να πείσουν τα κόμματα να αποδεχτούν τον διορισμό ενός μη πολιτικού ως πρωθυπουργού όπως ο Ντράγκι, χωρίς να υπάρξει προσφυγή σε εκλογές. Και μπορούν να απορρίπτουν νόμους και διατάγματα τα οποία θεωρούν αντισυνταγματικά. Η Ιταλία, μετά την κατάργηση της μοναρχίας, έχει αποκτήσει 12 προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου Ματαρέλα, κανένας εκ των οποίων δεν ήταν γυναίκα.

  Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της Ιταλίας;

  Η περίπλοκη διαδικασία μερικές φορές συγκρίνεται με το παπικό κονκλάβιο που εκλέγει τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και οι δύο διαδικασίες καλύπτονται από μυστικότητα. Οι πρόεδροι εκλέγονται από το σύνολο των Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών, καθώς και εκπροσώπους των περιφερειών της Ιταλίας στο Palazzo Montecitorio στη Ρώμη, έδρα της Βουλής, κάτω σώματος του ιταλικού κοινοβουλίου, με όσους ψηφίζουν να γράφουν το όνομα του υποψηφίου που επιλέγουν σε ένα κομμάτι χαρτί μέσα στον θάλαμο ψηφοφορίας κάτω από το βήμα του ομιλητή και τον επικεφαλής της Βουλής να διαβάζει τα ψηφοδέλτια όταν η διαδικασία τελειώσει.

  Η εκλογή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες - η μεγαλύτερη σε διάρκεια για πρόεδρο της Ιταλίας έγινε το 1972, όταν ο Τζιοβάνι Λεόνε έφτασε σε πλειοψηφία 51% μετά από 23 ψηφοφορίες. Οι προεδρικές εκλογές απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στους τρεις πρώτους γύρους ψηφοφορίας, ενώ στη συνέχεια απαιτείται απλώς απόλυτη πλειοψηφία (50% συν μία ψήφος) εάν είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση.

  Πόσο πιθανό είναι ο Ντράγκι να αναλάβει τη θέση;

  Αν και κάθε κόμμα αποφασίζει ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει, η μυστικότητα της διαδικασίας οδηγεί κατά καιρούς σε παραφωνίες από πλευράς στελεχών των κομμάτων, επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα. Δεδομένης της υπάρχουσας διακομματικής υποστήριξης προς την κυβέρνησή του, ο Ντράγκι θα μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, με ορισμένους από τους σημερινούς υποστηρικτές του πιθανότατα να υποστηρίζουν με ενθουσιασμό την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία.

  Τι θα γινόταν εάν ο Ντράγκι εκλεγόταν πρόεδρος;

  Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα θα αναλάμβανε προσωρινά επικεφαλής της κυβέρνησης, καθώς είναι ο γηραιότερος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου. Μια πρόωρη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών - οι οποίες, υπό κανονικές συνθήκες, θα διεξαχθούν το 2023 - θα αποφευγόταν εάν τα κόμματα κατάφερναν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο ενός νέου πρωθυπουργού.

  Αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο (τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία) προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα και για να γίνει πρόεδρος ο Ντράγκι πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση όσον αφορά τον διάδοχό του.

  Σε κάθε περίπτωση, μια πρόωρη αποχώρηση του Ντράγκι από τα κυβερνητικά έδρανα θα μπορούσε να προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές σχετικά με την δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει να πληροί τους όρους ώστε να λαμβάνει τα περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κεφαλαίων που της έχουν αποδοθεί, βασικά από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Ωστόσο, η τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου της Ιταλίας θα μπορούσε επίσης να εδραιώσει μια μακροχρόνια "άγκυρα" σταθερότητας στην καρδιά ενός πολυδιασπασμένου συστήματος εξουσίας που συχνά "καταναλώνει" περίπου έναν πρωθυπουργό τον χρόνο στη μεταπολεμική περίοδο..

  Γιατί το όνομα του Ντράγκι συζητείται τόσο ευρέως;


  Βασικά, κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του σε επίπεδο κύρους και καριέρας. Στα 74 του, ο Ντράγκι έχει διατελέσει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Είναι ευρέως σεβαστός τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως στη μέση και πολιτικοί υπολογισμοί, καθώς η αποχώρησή του θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τις οποίες διάφορα κόμματα θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κερδίσουν.

  Ποιος άλλος είναι υποψήφιος για την προεδρία;

  Ο κατάλογος των πιθανών διεκδικητών είναι μακρύς, λίγοι ωστόσο αναμένεται να κερδίσουν αρκετή υποστήριξη ώστε να έχουν πιθανότητες εκλογής. Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιταλίας, ασκούσε πιέσεις προκειμένου να αναλάβει τη θέση εδώ και εβδομάδες, ωστόσο το Σάββατο αποσύρθηκε, αφού κατέστη σαφές ότι δεν θα μπορούσε να εκλεγεί. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι ο Τζουλιάνο Αμάτο, έτερος πρώην πρωθυπουργός και η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια. Παρά τη θέση της και την πολιτική βούληση να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα μια γυναίκα, δεν θα είχε την πλήρη υποστήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων - του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, το οποίο αντιτάχθηκε στα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Άλλοι υποψήφιοι είναι ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, πρώην πρόεδρος της Βουλής και η Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι, νυν πρόεδρος της Γερουσίας.

  Τι γίνεται με τον Ματαρέλα;

  Μια νέα θητεία για τον Ματαρέλα, ο οποίος διόρισε τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα ήταν η πιο εύκολη. Βουλευτές και γερουσιαστές θα διατηρούσαν τις θέσεις τους μέχρι το 2023, τα κόμματα θα απέφευγαν μια πολιτική σύγκρουση για τον διάδοχό του και ο Ντράγκι θα είχε τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του. Ωστόσο, ο 80χρονος πρόεδρος έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην ηγεσία του κράτους και φέρεται να έχει υπογράψει συμβόλαιο για την ενοικίαση διαμερίσματος ήδη από τον Ιανουάριο.

  Λόγω της επταετούς διάρκειας της προεδρικής θητείας, μια επανεκλογή είναι σπάνιο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, συνέβη μόνο μία φορά, όταν ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο προκάτοχος του Ματαρέλα, παρέμεινε στο ύπατο αξίωμα για μια δεύτερη, μερική θητεία δύο ετών, επειδή το κοινοβούλιο δεν μπορούσε να συμφωνήσει για τον αντικαταστάτη του στην Προεδρία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ