Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Ιαν-2022 11:59

  Oυκρανός ΥΠΕΞ: Μέρος της ευθύνης της Γερμανίας για το παρελθόν είναι να "πάρει τις σωστές αποφάσεις σήμερα"

  29793652
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επικρίνει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο, μιλώντας στην Welt am Sonntag. Η Γερμανία έκανε "λάθη απέναντι στην Ουκρανία" κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σημείωσε. Μέρος της ευθύνης της είναι να "πάρει τις σωστές αποφάσεις σήμερα", συμπλήρωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

  Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

  "Είμαστε απογοητευμένοι από τη συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίας να εξουσιοδοτήσει την παράδοση αμυντικών όπλων στην Ουκρανία, ειδικά στην παρούσα κατάσταση", δήλωσε ο Κουλέμπα στο Welt am Sonntag.

  "Θα ήμασταν ακόμη πιο απογοητευμένοι αν η Γερμανία όχι μόνο αρνιόταν να μας προμηθεύσει αμυντικά όπλα, αλλά και εμπόδιζε άλλους να το κάνουν", πρόσθεσε.

  Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία την παράδοση ενός νοσοκομείου πεδίου, αλλά θέλει να παραμείνει στη θέση της ότι δεν θα παραδώσει όπλα σε περιοχές κρίσης.

  Το Βερολίνο προφανώς δεν θέλει να συμφωνήσει με την παράδοση των παλιών αποθεμάτων της Bundeswehr (σ.σ. γερμανικός στρατός) από την Εσθονία στην Ουκρανία.

  Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμμείνει σε αυτή τη στάση, ο Kuleba φοβάται αρνητικό αντίκτυπο στις γερμανο-ουκρανικές σχέσεις: "Η απόρριψη της Γερμανίας σε αυτό το θέμα είναι επίσης απογοητευτική για το ουκρανικό κοινό. Δυστυχώς, οι Ουκρανοί θα το θυμούνται αυτό για τις επόμενες δεκαετίες, και αυτό είναι πολύ λυπηρό για μένα ως Υπουργό Εξωτερικών. Εύχομαι η συνεργασία μας να ανθίσει και οι άνθρωποι να έχουν φιλικά και ζεστά αισθήματα ο ένας για τον άλλον", συνέχισε ο Κουλέμπα.

  "Η Ουκρανία υπέστη τεράστιες απώλειες και καταστροφές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα που υποφέρουμε και απειλούμαστε ξανά, η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική είναι να μας επιτρέψουν να αμυνθούμε".

  Η Γερμανία έχει "κάνει λάθη απέναντι στην Ουκρανία στο παρελθόν". Μέρος της ευθύνης του είναι να "πάρει τις σωστές αποφάσεις σήμερα".

  "Όσο ισχυρότερη είναι τώρα η Ουκρανία", είπε ο Κουλέμπα, "τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος νέας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Απλά επειδή ο Πούτιν δεν θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία γνωρίζοντας ότι το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό".

  Η Ουκρανία "δεν τελεί υπό εμπάργκο όπλων", είπε ο Κουλέμπα στη Welt am Sonntag. "Δεν έχουμε σχεδιάσει ποτέ επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν το κάνουμε τώρα. Είμαστε ένα έθνος που δέχεται επίθεση από το 2014 και θέλουμε απλώς να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε και να αποτρέψουμε μια μεγάλη σύγκρουση".

  Ο Κουλέμπα είπε επίσης ότι είναι "ευγνώμων για την ευρεία υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας πολλών τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών και των προσπαθειών εξεύρεσης διπλωματικών λύσεων στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο της Νορμανδίας. Όποιες και αν είναι οι συζητήσεις που κάνουμε τώρα, αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο".

  Διαβάστε ακόμα:

  -Άντ. Μπλίνκεν: Με κυρώσεις τώρα στη Ρωσία η Δύση θα χάσει την αποτρεπτική της δυνατότητα

  -Γαλλία: Υπέρ του απευθείας διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία τάσσεται το Παρίσι

  -Ουκρανία: Το Κίεβο θα ''διαλύσει τις φιλορωσικές ολιγαρχικές και πολιτικές δομές"

  -Ουκρανός Πρέσβης: "Σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία" του Βερολίνου μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του Γερμανικού Ναυτικού

  -Γερμανία: Η κρίση στην Ουκρανία διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ