Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 16:52

  Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Λογικό να κινούμαστε σε άλλους ρυθμούς από τη Fed όσον αφορά την αύξηση επιτοκίων

  Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Λογικό να κινούμαστε σε άλλους ρυθμούς από τη Fed όσον αφορά την αύξηση επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη θέση της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας με τον ίδιο ταχύ ρυθμό που το πράττει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) υπερασπίστηκε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η οικονομική ανάκαμψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, η οποία εκτίμησε, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο πεδίο της ενέργειας, που πιέζουν τις τιμές καταναλωτή ανοδικά, σταδιακά θα αρχίσουν να υποχωρούν.

  "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία" ότι η ΕΚΤ θα δράσει όταν τα κριτήριά της σχετικά με τον πληθωρισμό θα έχουν ικανοποιηθεί, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, την Παρασκευή.  "Για την ώρα, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει", πρόσθεσε.

  Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις της, η ΕΚΤ βλέπει πληθωρισμό κάτω του στόχου της για 2% το 2023 και το 2024. Δέχεται ωστόσο πιέσεις να αναλάβει δράση μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2021, με δεδομένο ότι έχει μεν αποφασίσει να αποσύρει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο ακόμη δεν συζητά πιθανή αύξηση επιτοκίων.

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμούν, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν είναι παροδικό, αλλά θα είναι επίμονο, ενώ προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2022.

  "Πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε αλλαγή στις προοπτικές του πληθωρισμού", τόνισε η κ. Λαγκαρντ. "Θα έχουν στα χέρια μας προβολές σε περίπου δύο μήνες από σήμερα που μπορεί να είναι διαφορετικές και τότε ίσως χρειαστεί να εξετάσουμε ξανά τον "χάρτη" της μελλοντικής μας δράσης", σημείωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ