Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 15:40

  Στ. Κυριακίδου: Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη χορήγηση, εάν χρειαστεί, τέταρτης δόσης εμβολίου

  Στ. Κυριακίδου: Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη χορήγηση, εάν χρειαστεί, τέταρτης δόσης εμβολίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ανάγκη να προετοιμαστούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χορήγηση και τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, εάν τα επιστημονικά δεδομένα δείξουν ότι είναι απαραίτητη, επεσήμανε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. 

  Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα αυτήν τάχθηκε υπέρ της χορήγησης τέταρτης δόσης σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο πρόσθεσε ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προκειμένου να φανεί εάν χρειάζεται η χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

  "Αν τα δεδομένα καταδείξουν ότι είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε”, τόνισε η Επίτροπος Υγείας απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Υγείας των χωρών μελών της ΕΕ.

  Τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας οργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, με στόχο να συζητηθεί το θέμα της τέταρτης δόσης εμβολίου αλλά και των προσαρμοσμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραλλαγών, καθώς το μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κύμα αυξανόμενων κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

  Σε ανάρτησή της στο Twitter μετά την τηλεδιάσκεψη η Στέλλα Κυριακίδου επεσήμανε ότι προτεραιότητα επί του παρόντος πρέπει να είναι η ανοσοποίηση των μη εμβολιασμένων, που εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Δανία, έχουν ήδη αποφασίσει να χορηγήσουν τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, η μεν πρώτη στο σύνολο του πληθυσμού ενώ η δεύτερη στις ευάλωτες ομάδες. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες παρότι έχουν επιταχύνει την χορήγηση τρίτης δόσης εν μέσω της έξαρσης της Όμικρον, παραμένουν διχασμένες όσον αφορά τη χορήγηση τέταρτης δόσης.

  Νέα προσαρμοσμένα εμβόλια

  Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συζήτησαν επίσης θέματα συντονισμού και των άλλων πολιτικών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως τις κοινές αγορές εμβολίων, δεδομένου ότι "σύντομα αναμένονται εμβόλια προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες παραλλαγές του κορονοϊού”, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

  Τα εμβόλια κατά της Όμικρον θα μπορούσαν να είναι έτοιμα ήδη τον Μάρτιο, ωστόσο η ρυθμική αρχή για τα φάρμακα της ΕΕ έχει τονίσει ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτά είναι απαραίτητα.

  Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει και η ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων που θα μπορούσαν να προστατεύουν έναντι πολλών παραλλαγών του κορονοϊού, ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε και αν θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα.

  "Είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μια νέα γενιά εμβολίων που είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών παραλλαγών και προστατεύουν ιδανικά από τη μόλυνση", ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ