Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 13:33

  Προσφυγή της Κομισιόν στον ΠΟΕ κατά της Ρωσίας για τους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων ξύλου

  Προσφυγή της Κομισιόν στον ΠΟΕ κατά της Ρωσίας για τους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων ξύλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προσφυγή σε βάρος της Ρωσίας για τους περιορισμούς που έχει θεσπίσει η Μόσχα στις εξαγωγές προϊόντων ξύλου κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζονται ότι οι περιορισμοί είναι παράνομη και βλάπτουν τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου.

  Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από το Κρεμλίνο τον Οκτώβριο του 2020, αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο.

  Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαγόρευσε τις εξαγωγές μη επεξεργασμένων πολύτιμων τύπων σκληρού ξύλου και κωνοφόρων δέντρων από τις αρχές του 2022, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις ρωσικές εταιρείες επεξεργασίας ξύλου.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Reuters, επισημαίνει στην προσφυγή της ότι καταβάλει προσπάθειες να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την επίλυση του θέματα ήδη από τον Οκτώβριο, οπότε και ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί, αλλά χωρίς επιτυχία.

  Η ΕΕ αντιτίθεται στην αύξηση των εξαγωγικών δασμών από τη Ρωσία στο 80% από 13%-15% που προβλέπει η δέσμευσή της έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για ορισμένα είδη.

  Επιπλέον, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει μειώσει τον αριθμό των συνοριακών σημείων διέλευσης που διαχειρίζονται τις εξαγωγές ξύλου προς την ΕΕ σε μόλις ένα, αυτό με τη Φινλανδία, έναντι άνω των 30 προηγουμένως.

  "Οι ρωσικοί περιορισμοί είναι εξαιρετικά επιζήμιοι για τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου της ΕΕ, η οποία εξαρτάται από τις ρωσικές εξαγωγές, και προκαλεί σημαντική αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ξύλου", προσθέτει η Κομισιόν.

  Σημειώνεται ότι στην περίπτωση προσφυγής ενός μέρος στον ΠΟΕ, η διαδικασία προβλέπει σε πρώτη φάση τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων μεταξύ των διαφωνούντων μερών για την επίλυση των διαφορών τους. Εάν δεν καταστεί δυνατή η επίλυση της όποιας διαφοράς, η ΕΕ μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει από επιτροπή του ΠΟΕ να αποφανθεί επί του θέματος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ