Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 11:08

  Τουρκία: Οι καταθέσεις που μετατράπηκαν σε λίρα θα εξαιρούνται από τον εταιρικό φόρο

  Τουρκία: Οι καταθέσεις που μετατράπηκαν σε λίρα θα εξαιρούνται από τον εταιρικό φόρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης ένα νέο νόμο που προβλέπει ότι οι καταθέσεις σε λίρα που μετατράπηκαν από ξένα νομίσματα στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου στήριξης του εγχώριου νομίσματος θα εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών στα κέρδη που προκύπτουν από τη μετατροπή. 

  Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, οι τόκοι και τα κέρδη σε λογαριασμούς που μετατράπηκαν σε λίρα με ορίζοντα ωρίμανσης τουλάχιστον τους τρεις μήνες θα εξαιρούνται από τον φόρο, εφόσον η μετατροπή γίνει μέχρι την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για το δ' τρίμηνο, ήτοι στις 17 Φεβρουαρίου, αναφέρει το Reuters. 

  Στις 11 Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την ένταξη των εταιρικών λογαριασμών σε ξένο συνάλλαγμα ή χρυσό που μετατράπηκαν σε λίρα στο κυβερνητικό σχέδιο που προστατεύει τις καταθέσεις από τη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές αγορές. 

  Το σχέδιο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο και προβλέπει την αποζημίωση των καταθετών για πιθανές ζημιές στην αξία της λίρας.

  Η λίρα κατρακύλησε 44% έναντι του δολαρίου το περασμένο έτος μετά τις διαδοχικές μειώσεις των τουρκικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας παρά το ράλι του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια της κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης στο 14% από τον Σεπτέμβριο.

  Η λίρα χάνει 0,4% σήμερα στο 13,4118 έναντι του δολαρίου. 

  Οι καταθέσεις στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου έχουν φτάσει μέχρι σήμερα τις 163 δισ. λίρες ($12,1 δισ.), όπως δήλωσε ο Ερντογάν. Σύμφωνα με το Reuters ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος είναι από υφιστάμενους λογαριασμούς σε λίρα αντί από δολάριο ή ευρώ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ