Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 10:38

  Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα μέλη του, Ρουμανία και Βουλγαρία, θέλει η Ρωσία

  130572542
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:50

  Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία από τη Δύση, περιλαμβάνουν και την απαίτηση οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

  Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι ο Οργανισμός θα σταματήσει την επέκταση του και θα επιστρέψει στα σύνορα του 1997.

  Απαντώντας σε ερώτημα για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, τα όπλα και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός από αυτές τις χώρες.

  Τι απαντούν οι δύο χώρες

  Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν σήμερα, με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 στη βορειοατλαντική συμμαχία.

  Το Βουκουρέστι χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το αίτημα της Ρωσίας να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που είναι παρόντα στο ρουμανικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνθήκης που ζητάει η Μόσχα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

  "Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

  Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

  Ο Πετκόφ έκανε τη δήλωσή αυτή στο κοινοβούλιο μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Μόσχας για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

  "Η Βουλγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει κάνει από καιρό την επιλογή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας", δήλωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ