Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 17:01

  Μπιλ Γκέιτς από Davos Agenda: "Επείγει" να μπουν και οι επιχειρήσεις στη "μάχη" κατά της κλιματικής αλλαγής

  24823852
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την επείγουσα ανάγκη να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να επενδύσουν σε αναδυόμενες "πράσινες” τεχνολογίες επεσήμανε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς μιλώντας την Τετάρτη στη διαδικτυακή εκδήλωση Davos Agenda του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

  Ο συνιδρυτής της Microsoft επεσήμανε ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομές προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμες.

  Όπως εξήγησε, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες σε τομείς όπως το πράσινο υδρογόνο, η δέσμευση ρύπων απευθείας από τον αέρα και τα καθαρά αεροπορικά καύσιμα υπάρχουν ήδη, ωστόσο οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους -και να γίνουν πελάτες- αυτών των προϊόντων ώστε να γίνουν πιο προσιτά.

  "Εν τέλει, το αποτέλεσμα αφορά το κόστος. Πρέπει να τις κάνουμε πιο οικονομικές”, τόνισε ο Γκέιτς, ο οποίος μέσω της εταιρείας του Breakthrough Energy επενδύει σε βιώσιμες τεχνολογίες.

  "Η σύνδεση αυτών των νέων τεχνολογιών με τις μεγάλες εταιρείες, που έχουν την ικανότητα να τις αναπτύξουν σε κλίμακα, είναι όπως το βλέπω επείγουσα ανάγκη”, πρόσθεσε.

  Τα σχόλια του Γκέιτς έρχονται μόλις μερικούς μήνες μετά τη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, όπου ελήφθησαν φιλόδοξες δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης για το κλίμα από τον ιδιωτικό τομέα, με την συνυπογραφή της βιώσιμης επενδυτικής πρωτοβουλίας First Movers Coalition, που προωθούν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ο απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.

  Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Κέρι χαιρέτησε την "άνευ προηγουμένου δέσμευση του ιδιωτικού τομέα" στο πλαίσιο της COP26, τονίζοντας ότι αποτελεί ζωτικό μέρος της λύσης.

  "Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει τα χρήματα που χρειάζονται για να επηρεάσουν αυτήν τη μετάβαση", τόνισε ο Κέρι, επισημαίνοντας ότι "οι επενδύσεις και οι ανακαλύψεις του ιδιωτικού τομέα θα είναι αυτές, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο…, που θα βγάλει από αυτό το τέλμα”.

  "Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Τώρα πρέπει να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία όσο πιο γρήγορα μπορούμε", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "αυτό είναι το όραμα που πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι τους επόμενους μήνες και χρόνια".

  Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε την Έκθεσή του για τους Παγκόσμιους Κινδύνους για το 2022, όπου η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κίνδυνος την επόμενη δεκαετία.

  Έτερη ξεχωριστή έκθεση που κυκλοφόρησε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 2021 ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά έτη για το κλίμα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με μόνο τις ΗΠΑ καταγράφουν 20 καταστροφικά πλήγματα που προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  "Η έκθεση της NOAA θα πρέπει να τρομάξει οποιονδήποτε", είπε ο Κέρι. "Πραγματικά βλέπουμε το σημείο καμπής να πλησιάζει και η επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε γρηγορότερα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ