Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 13:22

  Bloomberg: Νέα ένεση ρευστότητας της κυβέρνησης στις τουρκικές τράπεζες 3,8 δισ. δολαρίων

  25123881
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία σχεδιάζει να διοχετεύσει 51,5 δισ. Λίρες (3,8 δισ. Δολάρια) στις κρατικές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να δανείζουν στις επιχειρήσεις, μετά από την πτώση-ρεκόρ της λίρας που έπληξε τα αποθεματικά τους.

  Το κρατικό ταμείο θα ενισχύσει το βασικό κεφάλαιο των TC Ziraat Bankası, Turkiye Halk Bankası, Turkiye Vakıflar Bankası, καθώς και των ισλαμικών τραπεζικών θυγατρικών τους, όπως τόνισε στο Bloomberg υψηλόβαθμος αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.

  Με βάση το τρέχον σχέδιο, η Ziraat θα λάβει 22,5 δισ. Λίρες, ενώ οι Halkbank και Vakıfbank από 13,5 δισ. Λίρες η κάθε μία, τόνισε ο αξιωματούχος.

  Οι ισλαμικές θυγατρικές θα λάβουν συνολικά 2 δισ. Λίρες.

  Μετά από την είδηση, η μετοχή της Halkbank αυξήθηκε 3,9% ενώ αυτή της Vakifbank κατά 3,3%.

  Η πτώση της λίρας και μια προσπάθεια από τις κρατικές τράπεζες να κρατήσουν το κόστος των δανείων χαμηλό, έχει πλήξει τα ταμειακά τους αποθέματα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εισρεύσει κεφάλαιο για τρίτη φορά σε τρία χρόνια.

  Το Turkiye Varlık Fonu, το επενδυτικό ταμείο γνωστό ως TFW, κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό και στις τρεις κρατικές τράπεζες.

  Έχει διοχετεύει 6,7 δισ. Δολάρια για να στηρίξει τις τράπεζες, σε δύο ξεχωριστούς κύκλους το 2019 και το 2020.

  Το ταμείο χρηματοδότησε προηγούμενες εισφορές μετρητών μέσω πώλησης ομολόγων από το υπουργείο Οικονομικών σε τράπεζες στην τοπική αγορά.

  Παρά τις ενέσεις, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των κρατικών τραπεζών μειώθηκε στο 16% στα τέλη Νοεμβρίου από το 18% στο τέλος του 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ