Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 12:43

  Αμετάβλητα στο 0,50% τα επιτόκια στη Νορβηγία

  Αμετάβλητα στο 0,50% τα επιτόκια στη Νορβηγία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,50% όπως αναμενόταν, και επιβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι πιθανή νέα αύξηση τον Μάρτιο.

  Τον Σεπτέμβριο, η Norges Bank έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική τράπεζα που αύξησε τα επιτόκια απο΄την έναρξη της πανδημίας, όταν είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,25% από το μηδέν, και ακολούθησε με περαιτέρω αύξηση τον Δεκέμβριο στο 0,50%.

  Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως η ανάκαμψη της νορβηγικής οικονομίας συνεχίστηκε και το φθινόπωρο, και παρόλο που τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα εμπόδισαν προσφάτως τη δραστηριότητα, η χαλάρωση των μέτρων θα συμβάλει πιθανότατα στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.

  Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε αυξημένο πληθωρισμό, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και τώρα βρίσκεται κοντά στον στόχο, πρόσθεσε.

  "Ο στόχος της σταθεροποίησης του πληθωρισμού γύρω από το επιθυμητό επίπεδο, υποδηλώνει ότι η πολιτική των επιτοκίων θα πρέπει να αυξηθεί προς ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο”, ανέφερε.

  Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επισήμανε πως ενώ η μετάλλαξη της Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο επιθετική από τη Δέλτα, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας.

  "Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της επιτροπής για τις προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων, το επιτόκιο θα αυξηθεί πιθανότατα τον Μάρτιο”, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Oystein Olsen.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ