Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 12:31

  Ευρωζώνη: Στο ποσοστό-ρεκόρ του 5% ο πληθωρισμός, όπως αναμενόταν

  Ευρωζώνη: Στο ποσοστό-ρεκόρ του 5% ο πληθωρισμός, όπως αναμενόταν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το lockdown.

  Η στατιστική υπηρεσία Eurostat τόνισε πως οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 5%, το ίδιο με τις αρχικές εκτιμήσεις στις 7 Ιανουαρίου.

  Η ενέργεια συνέβαλε με 2,46% μονάδες στη συνολική ετήσια αύξηση και οι πιο ακριβές υπηρεσίες έδωσαν ώθηση στον δείκτη κατά 1,02 μονάδες.

  Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά πρόσθεσαν 0,78 μονάδες και τα τρόφιμα, ποτά και καπνός αύξησαν τις τιμές κατά 0,71 μονάδες.

  Χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές διαμορφώθηκαν 0,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια βάση.

  Η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα αλλά έχει υποτιμήσει τις πιέσεις των τιμών και δέχεται "πυρά” για τον λόγο αυτό από ορισμένα μέλη της.

  Με την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα από τα επανειλημμένα lockdowns, οι ενεργειακές τιμές εκτινάχθηκαν, πιάνοντας στον ύπνο την ΕΚΤ.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του έτους (upd)

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ