Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιαν-2022 19:41

  Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στο κλείσιμο με το βλέμμα σε πληθωρισμό και ομόλογα

  Χρηματιστήριο - αγορές 21.12.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν το ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά και να αξιολογούν στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ευρωζώνη, Βρετανία και Γερμανία.

  Σημειώνεται πως η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ ξεπέρασε και το 1,89%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό δύο ετών, ενώ είχε ξεκινήσει το έτος κοντά στο 1,5%, την ώρα που οι επενδυτές προετοιμαζονται για την στροφή της Federal Reserve σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική φέτος στο πλαίσιο της προσπάθειας της να ελέγξει τον πληθωρισμό.

  Παράλληλα, στην Ευρώπη, η απόδοση στο 10ετές της Γερμανίας πέρασε σήμερα πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά από το 2019 καθώς οι επενδυτές περιμένουν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσαρμόσει σταδιακά τηην πολιτική της για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σημείωσε νέο ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στο 5%, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

  Στα μάκρο, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία το 2021, και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο (σε ετήσια βάση) από το 1993, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,1% κατά μέσο όρο το 2021 σε σχέση με το 2020. Ο πληθωρισμός στο προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε στο 0,5%.

  Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο 5,4% τον Δεκέμβριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των 30 τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εντείνοντας τις πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 5,2% τον Δεκέμβριο από το 5,1% του Νοεμβρίου.

  Δείκτες

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,23% στις 480,90 μονάδες. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κέρδισε 0,25% στις 4.268,28 μονάδες.

  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,24% στις 15.809,72 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,35% στις 7.589,66 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,55% στις 7.172,98 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε 0,08% στις 8.774,90 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 0,41% στις 27.370,85 μονάδες.

  Στα επιχειρηματικά νέα, η ισχυρή ζήτηση για τα κοσμήματα και τα ρολόγια της στην Αμερική και στην Ευρώπη, στην μετά την πανδημία ανάκαμψη, βοήθησε τις τριμηνιαίες πωλήσεις της ιδιοκτήτριας της Cartier, Richemont, να αυξηθούν κατά ένα τρίτο σχεδόν, τόνισε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελών ειδών παγκοσμίως. Οι πωλήσεις της Richemont αυξήθηκαν στα 5,658 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση 32% μετά την αφαίρεση των νομισματικών μεταβολών.

  Η φίρμα πολυτελών ειδών ένδυσης και αξεσουάρ Burberry, ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι τα ετήσια κέρδη θα υπερβούν τις εκτιμήσεις της αγοράς καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των δερμάτινων ειδών και της βελτίωσης των υλικών στην Ασία και την Ευρώπη. Η βρετανική εταιρεία, τόνισε πως τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το έτος μέχρι τις 3 Απριλίου, θα αυξηθούν κατά 35% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ