Η τουρκική λίρα θα φτάσει στο 28 ανά δολάριο το 2023, λέει η βρετανική τράπεζα Standard Chartered
Τρίτη, 18-Ιαν-2022 22:16
Η τουρκική λίρα αναμένεται να αποδυναμωθεί στο 20 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε σε έκθεσή της η βρετανική τράπεζα Standard Chartered, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BloombergHT.
Σύμφωνα με την είδηση που αναπαρήγαγε και η τουρκική Cumhuriyet, η τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμησή της για το τέλος του έτους από 12 ανά δολάριο επικαλούμενη μια "διαρθρωτική ρήξη" που προκλήθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό και την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, ανέφερε την Τρίτη το BloombergHT.
Η Standard Chartered έθεσε μια εκτίμηση για την αξία της λίρας το 2023 στα 28 ανά δολάριο. Το νόμισμα διαπραγματευόταν περίπου στο 13,5 ανά δολάριο νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, τοπική ώρα.
Η τουρκική λίρα έχασε 44% της αξίας της πέρυσι μετά την μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα εν μέσω επιταχυνόμενου πληθωρισμού.
Η Standard Chartered είπε ότι η εισαγωγή από την κυβέρνηση Ερντογάν των μέτρων προστασίας των καταθέσεων σε λίρα, στα τέλη Δεκεμβρίου, δεν μείωσε τη δολαριοποίηση της οικονομίας και παρουσίαζε κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των τραπεζικών καταθέσεων στην Τουρκία είναι σε ξένο νόμισμα.
Το κυβερνητικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, το οποίο επιδιώκει να αποζημιώσει τους κατόχους καταθέσεων σε λίρα για τις μειώσεις του νομίσματος, δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και δεν θα επιλύσει προβλήματα που προκύπτουν από βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, δήλωσε η Bank of America.
Η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει επεκτατική και η πιθανότητα αιφνιδιαστικών πρόωρων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών φέτος θα επιβαρύνει επίσης τη λίρα, ανέφερε η Standard Chartered. Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023 και ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 52,6% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 40% μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε η Bank of America σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το BloombergHT.
Οι εισφορές κεφαλαίου στις δημόσιες τράπεζες και η αύξηση των δανείων μέσω του Ταμείου Εγγύησης Πιστώσεων θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν την πίεση υποτίμησης στη λίρα λόγω της πιστωτικής επέκτασης, ανέφερε η τράπεζα.
Πέτρος Κράνιας
Διαβάστε ακόμα:
* Κέρδη για την τουρκική λίρα - Πτώση του πληθωρισμού από τον Μάιο προανήγγειλε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ
* JPMorgan: Ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα φτάσει στο 55% μέχρι τον Μάιο
* Οι Τούρκοι αποφεύγουν τα ψώνια και τις μετακινήσεις όχι λόγω κορονοϊού αλλά λόγω πληθωρισμού
* Τουρκία: Έλλειμμα-ρεκόρ τον Δεκέμβριο στα 145,7 δισ. λίρες (10,8 δισ. δολάρια)