Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 17:10

  Αγωγές Ericsson κατά Apple σε σειρά χωρών για χρήση πατεντών της χωρίς άδεια

  Αγωγές Ericsson κατά Apple σε σειρά χωρών για χρήση πατεντών της χωρίς άδεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σειρά αγωγών υπέβαλε η Ericsson κατά της Apple, κατηγορώντας την τελευταία για χρήση κατοχυρωμένων πατεντών τεχνολογίας της χωρίς άδεια σε προϊόντα της δεύτερης, όπως τα iPhone, όπως αναφέρει ο ιστότοπος MarketWatch.

  Ανάλογες διαμάχες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας είναι συνήθεις, δεδομένου ότι κοινές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού επικοινωνιών σε παγκόσμια κλίμακα.

  Η Apple, συγκεκριμένα, είχε κατοχυρώσει τη χρήση των πατεντών της Ericsson το 2008, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο της iPhone.

  Όταν η συγκεκριμένη συμφωνία έληξε, το 2015, μετά από εξώδικη διαμαρτυρία της Ericsson, οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε νέα συμφωνία σε παγκόσμια κλίμακα,  η οποία έληξε με τη σειρά της στα τέλη του 2021. Διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της κατέληξαν σε αδιέξοδο.

  Τον Οκτώβριο του 2021, η Ericsson άσκησε ένδικα μέσα κατά της Apple, ζητώντας της να διακηρύξει δημόσια ότι το κόστος στο οποίο η πρώτη παρέχει στη δεύτερη την πρόσβαση στο 5G, μεταξύ 2,50 και 5 δολ. ανά πωλαούμενη συσκευή, είναι εύλογο.

  Το σχετικό ποσό είχε οριστεί στο πλαίσιο συμφωνίας του 2017, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα στην αγορά.

  Η Apple απάντησε με δική της αγωγή τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τη σουηδική εταιρεία ότι χρησιμοποιεί μονοπωλιακές και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να ανανεωθεί η συμφωνία τους για τις πατέντες.

  Σύμφωνα με την Ericsson, οι αγωγές της, στη Δικαιοσύνη διάφορων χωρών, αφορούν το γεγονός ότι πλέον, ελλείψει συμφωνίας, η Apple χρησιμοποιεί τις κατοχυρωμένες πατέντες της εταιρείας χωρίς άδεια.

  Η Ericsson δαπανά περί τα 5 δισ. δολ. σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) κάθε χρόνο και έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 57.000 πατέντες σε παγκόσμια κλίμακα.

  Η κατοχύρωση αυτή έχει γίνει με άνω των 100 συμφωνιών, οι οποίες τής αποφέρουν περί τα 7 δισ. σουηδικές κορώνες (776,5 εκατ. δολ.) ετησίως σε έσοδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ