Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 11:35

  Κατά €200 δισ. ενισχύθηκαν οι ισολογισμοί των ιρλανδικών τραπεζών στην πενταετία λόγω Brexit

  Κατά €200 δισ. ενισχύθηκαν οι ισολογισμοί των ιρλανδικών τραπεζών στην πενταετία λόγω Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ισολογισμοί των μεγαλύτερων τραπεζών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας αυξήθηκαν σε όγκο κατά άνω του 65% από την ημέρα που οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ του Brexit, στα τελευταία μιας σειράς στοιχείων που δείχνουν τις δομικές αλλαγές στο χρηματοοικονομικό τοπίο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Οι τράπεζες της Ιρλανδίας οι οποίες υπάγονται στον ρυθμιστικό μηχανισμό SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είδαν τους ισολογισμούς τους να αυξάνονται από τα 300 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 στα 500 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Banking & Payments Federation Ireland και την συνδεόμενη με αυτήν Ομοσπονδία Διεθνών Τραπεζών στην Ιρλανδία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  Από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit τον Ιούνιο του 2016, οι Citigroup, Barclays and Bank of America έχουν ιδρύσει ή επεκτείνει βραχίονές τους στην Ιρλανδία, οι οποίοι εμπίπτουν στην ρυθμιστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Οι βασικές ιρλανδικές τράπεζες λιανικής τραπεζικής επίσης εμπίπτουν στο ίδιο πλαίσιο.

  "Μολονότι ο κλάδος των διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεγενθύνεται σταθερά στην Ιρλανδία τις τελευταίες δεκαετίες, η έξοδος του Η.Β. από την ΕΕ έχει επιταχύνει αυτή την τάση", τονίζει η Fiona Gallagher, CEO του βραχίονα της Wells Fargo στην Ιρλανδία, σε δήλωσή της. "Αυτή τη τάση περιλαμβάνει μια σταθερή εισροή νέου προσωπικού, περιουσιακών στοιχείων, νέων δυνατοτήτων διαχείρισης ρίσκου και δραστηριότητες επενδυτικών υπηρεσιών στη χώρα".

  Χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων εγκατέλειψαν το City του Λονδίνου μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει το μπλοκ των 28 (και πλέον 27) χωρών. Μολονότι το Λονδίνο παραμένει το βασικό χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, πλέον το μομέντουμ "δείχνει" προς μεταφορά δραστηριοτήτων προς το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο.

  Οι εποπτευόμενες από τον SSM τράπεζες απασχολούν πλέον περίπου 27.000 ανθρώπους στην Ιρλανδία, ενώ ο χρηματοοικονομικός κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των φορολογικών εσόδων της χώρας από εταιρικούς φόρους, σημειώνει το BPFI said.

  Οι συγκεκριμένοι φόροι αποδείχθηκαν "κλειδί" για τη στήριξη της ιρλανδικής οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε να προχωρήσει σε πληρωμή τεράστιων ποσών στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ