Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 08:36

  BoJ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό εν μέσω ελλείψεων

  BoJ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό εν μέσω ελλείψεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της ελαφρώς για τις τιμές εν μέσω ελλείψεων στον εφοδιασμό, αν και συνεχίζει να αναμένει ότι ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% δεν θα επιτευχθεί για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

  Στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της το δ.σ. της τράπεζας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί 1,1% στη χρήση μέχρι τον Μάρτιο 2023 και 1,1% στο επόμενο έτος, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 0,9% και 1% αντιστοίχως.

  Για την τρέχουσα χρήση που λήγει τον Μάρτιο, η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές θα είναι σταθερές.

  Η πανδημία έχει προκαλέσει έλλειψη αγαθών και υλικών εν μέσω παγκόσμιας ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης. Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

  Στην Ιαπωνία, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να περάσουν το κόστος σε καταναλωτές, οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν βλέπουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

  Ενώ οι τιμές των εταιρικών αγαθών αυξήθηκαν 9,2% τον Νοέμβριο και 8,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,6% τον Νοέμβριο.

  Η τράπεζα επίσης προβλέπει ότι η ιαπωνική οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% στην τρέχουσα χρήση, χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%.

  Η BoJ δήλωσε πως αναμένει ανάπτυξη 3,8% σε ετήσια βάση για τη χρήση μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και 1,1% στο επόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης για 2,9% και 1,3% αντιστοίχως.

  Επίσης, σήμερα διατήρησε τον στόχο για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και τον στόχο για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κοντά στο μηδέν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ