Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιαν-2022 19:35

  Reuters: Βραδύτερη μείωση του χρέους εξετάζει η Ευρωζώνη

  Η ακτινογραφία του πληθωρισμού από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι χρειάζεται να τροποποιήσουν τους κανονισμούς της Ε.Ε. για να επιτρέπεται η μείωση του χρέους με πιο αργούς ρυθμούς και να καταλήξουν σε ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα γίνεται πραγματικά σεβαστό, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. 

  Οι δημοσιονομικοί κανονισμοί της Ε.Ε. - το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης – έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τις κυβερνήσεις να δανείζονται υπερβολικά ώστε να προστατεύεται η αξία του ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι κανόνες αυτοί έχουν συχνά παραβιαστεί, κάτι που οδήγησε στην κρίση του χρέους το 2010, ενώ έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες για να επιβληθούν.

  Οι κανονισμοί είναι πλέον υπό αξιολόγηση καθώς η πανδημία της COVID-19 έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος σε τέτοιο βαθμό που οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν. Την ίδια στιγμή, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε βάθος πολλών δεκαετιών, κάτι που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αντανακλάται και στους κανονισμούς της Ε.Ε. 

  "Κάποιες περιοχές μιας ευρείας συναίνεσης φαίνεται να προκύπτουν σε ότι αφορά την πιο σταδιακή προσαρμογή στη μείωση του χρέους και ειδικότερα στον κανονισμό 1/20", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα. 

  Ο υφιστάμενος κανονισμός είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κάθε έτος κατά το 1/20ο από το ποσό που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Με πολλές χώρες να έχουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ ένας τέτοιος στόχος θεωρείται μη ρεαλιστικός από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

  "Χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο δρόμο για τη μείωση του χρέους. Αλλά θα πρέπει να είναι επίσης ρεαλιστικός και να επιτρέπει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση", ανέφερε ο Dombrovskis λίγο πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

  Ο Dombrovskis ανέφερε ότι υπάρχει επίσης ευρεία συναίνεση ότι οι κανονισμοί χρειάζεται να απλοποιηθούν και να εστιάζουν στις διαρθρωτικές ανισορροπίες. 

  Τέλος, οι υπουργοί θέλουν να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να ακολουθούν τους κανόνες γιατί ωφελούνται, αντί για τον κίνδυνο των οικονομικών κυρώσεων, κάτι που για πολλούς αποτελεί μια κενή απειλή. 

  "Η συζήτηση ξεκινά από την αφετηρία ότι δεν έχει γίνει μεγάλη χρήση των κυρώσεων. Καμία χρήση, βασικά", ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχους που συμμετείχε στις προετοιμασίες της συνάντησης. 

  Διαβάστε ακόμη:
  Λίντνερ (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Ώρα να αρχίσουμε να μειώνουμε ξανά το δημόσιο χρέος στην ΕΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ