Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιαν-2022 08:46

  Κίνα: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο - Ο χαμηλότερος από τα μέσα του 2020

  112030367
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κινεζική οικονομία ανέκαμψε το 2021 από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία κυρίως χάρη στις ισχυρές εξαγωγές, αλλά ο ρυθμός επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο δ΄ τρίμηνο εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης και της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, υποδεικνύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη πολιτικής.

  Η ανάπτυξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε σε χαμηλό ενάμιση έτους, εμφάνισαν τα κυβερνητικά στοιχεία, αμέσως αφότου η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε τόνωση της οικονομίας με μείωση του βασικού επιτοκίου χορήγησης δανείων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020.

  Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως δυσκολεύεται με την απότομη επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων, καθώς και με τις σποραδικές εξάρσεις στον αριθμό των κρουσμάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού και στα εργοστάσια.

  Η οικονομία αναπτύχθηκε 8,1% το 2021, ταχύτερα από τις εκτιμήσεις για 8% και πολύ υψηλότερα από τον κυβερνητικό στόχο για "άνω του 6%” και υψηλότερα της αναθεωρημένης ανάπτυξης 2,2% για το 2020.

  Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 4% στο τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό από το β΄ τρίμηνο του 2020.

  Στο γ΄ τρίμηνο η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 4,9%.

  "Επί του παρόντος, η πτωτική πίεση στην κινεζική οικονομία είναι ακόμη σχετικά μεγάλη, και η αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος των κατοίκων είναι περιορισμένη”, ανέφερε ο Ning Jizhe, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου.

  Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,6% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σε σχέση με τις προσδοκίες για άνοδο 1,1% και την αναθεωρημένη άνοδο 0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο.

  Η κινεζική οικονομία ξεκίνησε δυναμικά το έτος αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν επιβράδυνση στους επόμενους μήνες.

  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας απροσδόκητα μείωσε το κόστος δανεισμού των μεσοπρόθεσμων δανείων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020, και οδήγησε πολλούς αναλυτές να αναμένουν μεγαλύτερη χαλάρωση της πολιτικής αυτό το έτος, για να υπάρξει προστασία από τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας των κατασκευαστικών.

  Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως μειώνει το επιτόκιο για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια 700 δισ. Γουάν (110,2 δισ. Δολαρίων) ενός έτους προς κάποιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,85%.

  Επίσης μείωσε το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς επτά ημερών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ