Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιαν-2022 12:14

  Αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη: Το ρωσικό αέριο ρέει προς ανατολάς για 27η συνεχόμενη ημέρα

  135996142
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη, ο οποίος συνήθως στέλνει ρωσικό φυσικό αέριο δυτικά στην Ευρώπη, διέρρευσε ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία για 27η συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, όπως έδειξαν τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου Gascade.

  Σύμφωνα με το Reuters, από τις 21 Δεκεμβρίου, η σύνδεση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας λειτουργούσε σε αντίστροφη λειτουργία, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.

  Ο αγωγός αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το ένα έκτο των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

  Την Παρασκευή οι προκαταρκτικές προσφορές, για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς ανατολάς από τη Γερμανία προς την Πολωνία μέσω του αγωγού το πρωί του Σαββάτου ήταν απότομα μειωμένες σε ωριαίες ποσότητες 1,5 εκατομμυρίων κιλοβατώρων (kWh/h).

  Ωστόσο, οι πραγματικές αντίστροφες ροές που παρατηρήθηκαν την Κυριακή διατηρήθηκαν κοντά στους όγκους των περίπου 7 εκατομμυρίων kWh/h, όπως το Σάββατο και νωρίτερα την εβδομάδα και αναμένεται να παραμείνουν σε αντίστροφη πορεία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα.

  Δεν είναι σαφές πότε ο αγωγός θα επανέλθει σε ροή προς τα δυτικά προς τη Γερμανία. Πηγή προσκείμενη στη Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένεται να αλλάξει τις ροές κάποια στιγμή αυτό το μήνα, καθώς η Gazprom έχει πληρώσει για τις ποσότητες προς τα δυτικά.

  Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες πολλών Ευρωπαίων πολιτικών ότι παρακρατούσε τις προμήθειες φυσικού αερίου για να πιέσει τις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές να δώσουν το πράσινο φως στον πρόσφατα κατασκευασμένο αγωγό Nord Stream 2.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ