Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιαν-2022 11:01

  Η Γαλλία ''θυσιάζει'' την EDF για να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση

  148476059
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία πλήττεται από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια η Γαλλία έβαλε στο παιχνίδι τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (EDF).

  Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση θα αναγκάσει την Electricite de France να πουλήσει περισσότερη ενέργεια με μεγάλη έκπτωση, με κόστος σχεδόν 9 δισ. δολαρίων για την EDF. Η κίνηση αυτή θα προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τόσο την οικονομία όσο και την πολιτική τύχη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με τον κίνδυνο να σπάσει η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. 

  Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία θα στηριχτεί στην EDF σε μια εποχή μεγάλης ανάγκης, καθώς η εταιρεία είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας της χώρας για δεκαετίες. Ο στόλος των αντιδραστήρων της έχει παράσχει αρκετή φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, ενώ παράλληλα εξάγει σε γειτονικές χώρες. 

  Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι "πρέπει να προστατεύσει τους καταναλωτές, και αυτό θα γίνει εις βάρος της EDF", δήλωσε ο Xavier Regnard, αναλυτής της Bryan, Garnier & Co.

  Ωστόσο, το επιπλέον βάρος επιβάλλεται με την EDF πιο αδύναμη από ποτέ από προβλήματα συντήρησης που έχουν κρατήσει εκτός λειτουργίας τα γηρασμένα εργοστάσιά της, ένας από τους λόγους που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες.

  Πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσει εν μέρει τους ακριβούς νέους αντιδραστήρες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα βοηθήσουν τη Γαλλία να διατηρήσει έναν αξιόπιστο ρυθμό χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τον ενεργειακό εφοδιασμό τις επόμενες δεκαετίες. 

  Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η εταιρεία είναι ''μόλις και μετά βίας αρκετά ισχυρή'' για να αντέξει το οικονομικό πλήγμα από τη νέα κυβερνητική εντολή. Οι επενδυτές μειοψηφίας έσπευσαν να αποχωρήσουν, στέλνοντας τη μετοχή της EDF σε πτώση έως και 25% την Παρασκευή.

  Πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης από τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για να ενισχύσει τα οικονομικά της EDF. Προσπαθούσε και μέχρι στιγμής αποτυγχάνει να πείσει τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψουν την αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμών στις οποίες η εταιρεία πωλούσε χονδρική ενέργεια στους αντιπάλους της. 

  Τα επιπλέον κεφάλαια θα βοηθούσαν την εταιρεία να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις σε πυρηνικά, αιολικά και ηλιακά συστήματα που είναι απαραίτητες για να τηρήσει η Γαλλία τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Τώρα η EDF αντιμετωπίζει μια εκτιμώμενη τρύπα 7,7 δισ. ευρώ στα κέρδη της. 

  "Αυτή η πολιτική παρέμβαση είναι σίγουρα διαμετρικά αντίθετη με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης να κατευθύνει την εταιρεία σε πιο ήρεμα νερά με ισχυρό ισολογισμό για πράσινες επενδύσεις και να δημιουργήσει μια θετική ιστορία γύρω από την πυρηνική ενέργεια ενόψει των αποφάσεων για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων", έγραψε σε σημείωμά της η Meike Becker, αναλύτρια της Sanford C. Bernstein & Co.

  Η EDF δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο άσχημο θα είναι το οικονομικό πλήγμα σε αυτό το στάδιο. Επειδή η εταιρεία πουλάει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας εκ των προτέρων, θα πρέπει να αγοράσει ξανά ενέργεια στην αγορά τους επόμενους μήνες σε υψηλότερη τιμή. Το έλλειμμα θα επιδεινωθεί από το γεγονός ότι αρκετοί από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα μείνουν εκτός λειτουργίας για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για επισκευές. 

  Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι "θα εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της δομής του ισολογισμού της και κάθε μέτρο για την προστασία των συμφερόντων της". Η EDF πούλησε νέες μετοχές ύψους 4 δισ. ευρώ το 2017 για να στηρίξει τα οικονομικά της όταν κατέρρευσαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προήλθαν από το γαλλικό κράτος, το οποίο κατέχει σήμερα το 84% των μετοχών της εταιρείας κοινής ωφέλειας, αλλά συνεισέφεραν και οι επενδυτές μειοψηφίας. 

  Η EDF είναι πιθανό να χρειαστεί να αντλήσει ξανά επιπλέον κεφάλαια, έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. Vincent Ayral. Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τη μετοχή προς το παρόν, είπε. 

  Με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για αρκετό καιρό και τον Μακρόν να αντιμετωπίζει τους ψηφοφόρους τον Απρίλιο, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ανάπαυλας για τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας. 

  "Για τους μετόχους μειοψηφίας της EDF, υπάρχει πάντα ο πολιτικός κίνδυνος να συμπιεστούν, ακόμη περισσότερο όταν πλησιάζουν οι εκλογές", δήλωσε ο Regnard.  

  Διαβάστε επίσης:

  * Στο "κόκκινο" έκλεισαν οι ευρωαγορές - Πτώση άνω του 14% η EDF

  * Επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ