Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 15:00

  Γερμανία: Οι αγορές θα αρχίσουν να τιμωρούν τις χώρες του ευρώ με υψηλά χρέη

  Γερμανία: Οι αγορές θα αρχίσουν να τιμωρούν τις χώρες του ευρώ με υψηλά χρέη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις κυβερνητικές δαπάνες και να επιβάλλουν εκ νέου τη δημοσιονομική πειθαρχία νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, διαφορετικά οι αγορές θα αρχίσουν να "τιμωρούν” τις χώρες της ευρωζώνης με υψηλά χρέη, τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

  Μιλώντας σε άλλα στελέχη του υπουργείου σε μια κλειστή εκδήλωση τη Δευτέρα, ο Florian Toncar δήλωσε πως η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως μόλις τελειώσει η πανδημία, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει σε μια πιο συντηρητική εποχή σε ό,τι αφορά στα δημόσια οικονομικά.

  "Είμαι πεπεισμένος ότι ίσως πολύ, πολύ σύντομα, η Ευρώπη δεν θα αναρωτηθεί πόσο χρέος επιτρέπουν οι κανόνες και πόσο μπορούν να καμφθούν, αλλά μάλλον πόσο χρέος επιτρέπουν οι αγορές”, τόνισε ο Toncar σύμφωνα με video που έχει στην κατοχή του το Reuters.

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να αναστείλουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ μέχρι το 2023, αλλά τώρα υπάρχει συζήτηση για το εάν το λεγόμενο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να επιτρέψει περισσότερη ευελιξία προτού ξεκινήσει ξανά στο επόμενο έτος.

  Η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σουλτς έχει μέχρι στιγμής αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ, αλλά τα σχόλια του Toncar, μέλος του πιο συντηρητικού δημοσιονομικά Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο.

  "Πιστεύω ότι η αλλαγή στρατηγικής είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουν πολλοί”, δήλωσε ο Toncar, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί για την οικονομική της απόδοση παρά να σκέφτεται πως οι δημοσιονομικοί κανόνες θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν περαιτέρω.

  "Διότι δεν θα μπορούμε πλέον να αναλαμβάνουμε οποιοδήποτε ποσό χρέους στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Toncar, ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner.

  Πριν από την πανδημία, η Γερμανία ήταν ένα από τα πιο ηχηρά μέλη της ευρωζώνης, μαζί με άλλα -κυρίως- βόρεια κράτη, καλώντας τις κυβερνήσεις με υψηλότερα επίπεδα χρέους στον νότο της ευρωζώνης, να περιορίσουν τις δαπάνες και να μειώσουν τον δανεισμό. 

  Τα προγράμματα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει μειώσει τα spread στις αποδόσεις μεταξύ των βόρειων κρατών, όπως η Γερμανία με σχετικά μικρό χρέος και των νότιων κρατών, όπως η Ιταλία με υψηλότερο χρέος.

  Αν και το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε πρόσφατα, καθώς η ΕΚΤ ξεκινά να συρρικνώνει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας, σε γενικές γραμμές παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

  Η απόδοση στο 10ετές της Γερμανίας είναι στο -0,06%, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για να διακρατούν το γερμανικό χρέος. Οι αποδόσεις στο γερμανικό 10ετές ήταν πάνω από το 1% τελευταία φορά το 2015, ενώ πριν από μια δεκαετία ήταν στο 2%.

  Αλλά και στην Ιταλία το κόστος δανεισμού είναι σχετικά χαμηλό, με τη διαφορά στις αποδόσεις των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να είναι στις 138 μονάδες βάσης, πάνω από το χαμηλό του 2021 στις 85 μ.β. αλλά πολύ πιο κάτω από το υψηλό, πάνω από τις 300 μ.β. πριν το κτύπημα της κρίσης του κορονοϊού. 

  Η Ιταλία αντιμετωπίζει πλέον νέα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους της καθώς η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να περιορίσει την έκτακτη στήριξη που βοήθησε τις πιο χρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης κατά την πανδημία του κορονοϊού. 

  Οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχουν δανειστεί ποσά-ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η Ε.Ε. δρομολόγησε ένα πρωτοφανές ταμείο ανάκαμψης, αξίας 750 δισ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από δάνεια και είναι υπό τη διαχείριση των Βρυξελλών για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. 

  Αρκετά κράτη μέλη, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν προειδοποιήσει ότι αν τα υφιστάμενα όρια στο έλλειμμα και το χρέος παραμείνουν το ίδιο αυστηρά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Ευρώπη κινδυνεύει να οδηγηθεί σε άλλη μια περίοδο λιτότητας όταν θα χρειαστεί αύξηση των δαπανών για να προωθηθούν πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. 

  Ο Toncar δήλωσε επίσης ότι η πίεση από τις διεθνείς αγορές ενδεχομένως να είναι ένα καλό πράγμα, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

  "Στη Γερμανία, επίσης, νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσουμε να συζητάμε για τις προτεραιότητες και διαρθρωτικές αλλαγές πάλι και θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη χώρα και να οργανώσουμε καλύτερα τις κοινότητες μας", ανέφερε ο Toncar. "Αυτή είναι μια ευκαιρία πάλι να τα κάνουμε όλα καλύτερα. Δεν είναι μόνο για να σώσουμε το ευρώ, αλλά συνολικά για να βελτιώσουμε τον δημόσιο τομέα και να τον εκσυγχρονίσουμε", πρόσθεσε. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ