Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 14:48

  Αφεγιάν (Moderna): Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να γίνει ενδημική το 2022

  Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού ενδεχομένως να αρχίσει να περνά σε ενδημική φάση το 2022, παρ’ όλα αυτά οι χώρες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς η παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, Νουμπάρ Αφεγιάν.

  Παρότι, όμως, ορισμένες χώρες σιγά-σιγά εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό ως ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο δεδομένου ότι τα κρούσματα παγκοσμίως αυξάνονται.

  "Το 2022 μπορεί να είναι το έτος κατά το οποίο η πανδημίας θα εισέλθει σε ενδημική φάση, αλλά εξαρτάται πραγματικά από το τι συμβαίνει αλλά και από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Αφεγιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή. Αν και η παραλλαγή Όμικρον είναι εξαιρετικά μετοτική, "από την άλλη πλευρά έχει μικροτερης επίδραση όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου”, πρόσθεσε ο συνιδρυτής της Moderna.

  Όσον αφορά την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Moderna που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον, ο Αφεγιάν δήλωσε ότι θα ενδεχομένως να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός εβδομάδων, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

  Ο Μπανσέλ εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο κόσμος θα χρειαστεί να κάνει μια ακόμη αναμνηστική, τέταρτη δόση εμβολίου το φθινόπωρο, η οποία είναι πιθανό να περιέχει ένα συστατικό προσαρμοσμένο ειδικά για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον. 

  "Θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις δοκιμές μας σε εβδομάδες”, είπε ο Αφεγιάν την Παρασκευή και πρόσθεσε: "Το αν θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση την άνοιξη και ότι το φθινόπωρο είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσουμε σε συνεργασία με τους αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο”..

  Η μετοχή της Moderna καταγράφει απώλειες της τάξης του 5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.

  Υπενθυμίζεται ότι η Moderna, όπως και η Pfizer μαζί με την BioNTech, έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA). Η αμερικανική εταιρεία ανέφερε μάλιστα προ ημερών ότι έχει υπογράψει συμφωνίες προμήθειας του εμβολίου της αξίας 18,5 δισ. δολαρίων για φέτος, με option για επιπλέον δόσεις αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ