Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 10:55

  Γαλλία: Βυθίζεται η μετοχή της EDF μετά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις

  Γαλλία: Βυθίζεται η μετοχή της EDF μετά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μετοχή της γαλλικής κρατικής εταιρείας ενέργειας EDF βρέθηκε να υποχωρεί σήμερα έως και 25% μετά την εντολή της γαλλικής κυβέρνησης στην εταιρεία να πουλήσει περισσότερες ποσότητες φθηνής πυρηνικής ενέργειας σε μικρότερους ανταγωνιστές, για να περιοριστεί η αύξηση των ηλεκτρικών τιμών στη χώρα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. 

  Η EDF δήλωσε ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 8,4 δισ. ευρώ, ενώ ακύρωσε τις προηγούμενες προβλέψεις της [guidance] για το 2022.

  Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, καθώς τεχνικά προβλήματα υποχρέωσαν την EDF να παρατείνει την διακοπή λειτουργίας του πέμπτου πυρηνικού αντιδραστήρα.

  Αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν ότι η EDF ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της για να αντισταθμίσει το πλήγμα στα κέρδη. "Πιστεύουμε ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι πραγματικά πιθανή σε αυτό το στάδιο, για να αντισταθμίσει την πτώση των EBITDA την οποία θα αντιμετωπίσει το 2022”, ανέφερε η JP Morgan.

  Μόλις τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης τους πληθωρισμού. 

  Βάζοντας όριο στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας στο 4% φέτος, η γαλλική κυβέρνηση αφήνει τους επενδυτές της EDF να επωμιστούν το βάρος, αντί τα νοικοκυριά. 

  Αυτή την ώρα, ο τίτλος της EDF σημειώνει βουτιά 15% στα 8,77 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ