Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιαν-2022 11:47

  Ινδία-Βρετανία: Συνάντηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

  27767840
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Βρετανία και η Ινδία ενεργοποιούν σήμερα το επίσημο πλαίσιο των συνομιλιών τους στο Νέο Δελχί, προσβλέποντας στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, με μία συμφωνία η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών σχέσεων κατά δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες.

  Η Βρετανία έχει καταστήσει την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ινδία, ως μία από τις προτεραιότητες στην μετά το Brexit περίοδο. Με το Λονδίνο να έχει ελευθερωθεί από την κοινή εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργοί προσπαθούν να υλοποιήσουν μία εμπορική πολιτική με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες γύρω από την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

  Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου Πιγιούς Γκόγιαλ και η Βρετανίδα ομόλογος του Αν-Μαρί Τρεβέλιαν συναντώνται σήμερα στο Νέο Δελχί, με τον πρώτο γύρο των επίσημων διαπραγματεύσεων να αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα.

  "Μία συμφωνία με την Ινδία είναι μία χρυσή ευκαιρία για να βρεθούν οι βρετανικές επιχειρήσεις στην πρώτη σειρά της γραμμής, καθώς η οικονομία της Ινδίας συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα" ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τρεβέλιαν.

  Η Βρετανία ανακοίνωσε η συμφωνία μπορεί περίπου να διπλασιάσει τις βρετανικές εξαγωγές στην Ινδία και από το 2035 να αυξήσει το συνολικό οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών σχέσεων κατά 28 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες (38,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

  Το συνολικό οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών σχέσεων καταγράφηκε στα 23 δισεκατομμύρια λίρες το 2019, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Βρετανίας.

  Οι Βρετανοί υπουργοί ενδιαφέρονται για τον πλούτο της μεσαίας τάξης στην Ινδία, αλλά και την όρεξή της για βρετανικά προϊόντα ιδιαίτερης σημασίας, όπως το ουίσκι Σκωτίας. Ελπίζουν επίσης, ότι η Ινδία μπορεί να γίνει ένας μεγάλος πελάτης για τη βρετανική βιομηχανία πράσινης τεχνολογίας και ότι οι υπάρχουσες διαδρομές εξυπηρέτησης του εμπορικού τομέα, μπορούν να ενδυναμωθούν.

  Η Ινδία και η Βρετανία ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη έχουν ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες ινδικής καταγωγής ζουν στη Βρετανία, μετά από δεκαετίες μετανάστευσης.

  Η Ινδία από την πλευρά της, επιδιώκει μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες της, προκειμένου να ζήσουν και να εργαστούν στη Βρετανία και η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας θα συναρτάται από τη χαλάρωση των κανόνων και τη μείωση των διδάκτρων για τους Ινδούς σπουδαστές και επαγγελματίες που πηγαίνουν στη Βρετανία.

  Η πρόσβαση χαμηλών δασμών στις αγορές της Ινδίας, σε αντάλλαγμα για την πιο ελεύθερη κίνηση των Ινδών, αναμένεται ότι θα μορφοποιήσει μία σημαντική δυναμική στις συνομιλίες και θα δοκιμάσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Βρετανίας, με την οποιαδήποτε παραχώρηση στη μετανάστευση να είναι πιθανό ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας.

  Οι δύο πλευρές, έχουν ήδη διαπραγματευτεί μία ενισχυμένη εμπορική συνεργασία που ανακοινώθηκε την προηγούμενη χρονιά και μπορούν να επιλέξουν την υπογραφή μιας προσωρινής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου περιορισμένου πλαισίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα συνεχίζονται.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ