Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 21:56

  Mester (Fed): Θέλει ταχεία μείωση του ισολογισμού της Federal Reserve

  Mester (Fed): Θέλει ταχεία μείωση του ισολογισμού της Federal Reserve
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ήθελε η Federal Reserve να προχωρήσει γρήγορα στη μείωση του ισολογισμού της, ώστε αυτός να διαμορφωθεί σε "πιο λογικό μέγεθος", εφόσον βέβαια ο ταχύς ρυθμός προσαρμογής δεν επηρεάσει αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον ισολογισμό της στα 8,8 τρισ. δολάρια. 

  Πλέον, καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, η Fed προχωρά στη σύσφιξη της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησε εν μέσω της πανδημίας, και στο πλαίσιο αυτό εκτός από την αύξηση των επιτοκίων στο τραπέζι βρίσκεται και η συρρίκνωση του ισολογισμού της. 

  Η Mester, η οποία φέτος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed, σε συνέντευξη που παραχώρησε CFO Network Summit της Wall Street Journal, τόνισε ότι θα ήθελε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να περιορίσει τον ισολογισμό της, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να το κάνει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι το 2017, επειδή η αμερικανική οικονομία σήμερα είναι ισχυρότερη αλλά και ο ισολογισμός της τράπεζας μεγαλύτερος.

  "Θα ήθελα να μειωθεί -επιτρέψτε μου να το διατυπώσω προσεκτικά, ώστε να μην παρεξηγηθώ- όσο πιο γρήγορα μπορούμε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταράξουμε τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέστερ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ