Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 17:46

  Πρωθυπουργός Εσθονίας: Συζητάμε με το ΝΑΤΟ για να αυξηθεί η παρουσία του στη Βαλτική

  144914521
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα κράτη της Βαλτικής συζητούν με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός τους, με σκοπό να αποτρέψουν τις ορέξεις της Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας στο Reuters την Τετάρτη και ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είπε ότι οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα ωθήσει τη λήψη απόφασης.

  Η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία, απαίτησε τον τερματισμό τέτοιων αναπτύξεων και όχι άλλη επέκταση της δυτικής αμυντικής συμμαχίας. Έθεσε τα αιτήματά του για εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε μετά από αυτές τις συνομιλίες ότι η ενίσχυση σε ανατολικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα εξεταζόταν σοβαρά εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

  Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που κάποτε κυβερνούσαν από τη Μόσχα, είναι μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και επιδιώκουν από καιρό περισσότερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

  "Φυσικά, συζητάμε με τους συμμάχους μας να αυξήσουμε την παρουσία τους εδώ για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά", δήλωσε στο Reuters η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη από το Ταλίν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

  "Αν κοιτάξετε τον χάρτη, τα κράτη της Βαλτικής είναι μια χερσόνησος του ΝΑΤΟ και επομένως έχουμε τις ανησυχίες μας".

  Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις Βρυξέλλες: "Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει ξανά βία κατά της Ουκρανίας και εισβάλει στην Ουκρανία, τότε πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την ανάγκη να αυξήσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας".

  Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι το θέμα των περισσότερων αναπτύξεων στη Βαλτική θα μπορούσε να συζητηθεί από τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ όταν θα πραγματοποιήσουν μια προγραμματισμένη συνάντηση στα μέσα Φεβρουαρίου.

  Μονάδες του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. Έχουν λίγο περισσότερους από 1.000 στρατιώτες η καθεμία. Η Κάλλας είπε ότι μια αύξηση στα υπάρχοντα σώματα είναι μια πιθανότητα.

  Η Δύση θα μπορούσε να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τη Μόσχα, είπε, αλλά θα πρέπει επίσης να ενημερώσει το Κρεμλίνο ότι εάν κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις: "Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα, να συζητήσουμε τι θα μπορούσε να κάνει η Δύση, γιατί η Δύση δεν έχει κάνει τίποτα κακό", είπε ο Κάλλας. "Η Δύση δεν έχει σχηματίσει στρατιωτικές ομάδες για να επιτεθεί στη Ρωσία".

  Η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση και έχει δηλώσει ότι δικαιούται να τοποθετεί στρατεύματα όπου θέλει εντός των συνόρων της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ