Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 13:05

  Η Νορβηγία δεν θέτει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, επιδοτεί μέρος του λογαριασμού - Στήριξη στους καταναλωτές και στη Σουηδία

  Η Νορβηγία δεν θέτει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, επιδοτεί μέρος του λογαριασμού - Στήριξη στους καταναλωτές και στη Σουηδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν υποστηρίζει πρόταση της αντιπολίτευσης για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

  Η νορβηγική κυβέρνηση έχει ήδη εισαγάγει ένα πρόγραμμα επιδότησης μέρους των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών εν μέσω αύξησης των τιμών ενέργειας.

  Για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 80% του μεριδίου των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από την τιμή της 0,70 κορώνας ανά κιλοβατώρα (KWh) για κατανάλωση έως και 5.000 KWh το μήνα.

  Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Κόμμα Προόδου πρότεινε ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα οριζόταν ανώτατο όριο στις τιμές για τους καταναλωτές η 0,50 κορώνα ανά κιλοβατώρα.

  Ωστόσο η επιβολή ενός ανώτατου ορίου, όπως αυτό που επεδίωκε το Κόμμα Προόδου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες, σύμφωνα με τον Στέρε.

  "Οι τιμές θα μπορούσαν, κατά κανόνα, να προσανατολιστούν προς το μέγιστο", σημείωσε ο Στέρε, προειδοποιώντας ότι οι καταναλωτές μπορεί να ζημιωθούν από δυνάμεις της αγοράς που ορίζουν χαμηλότερες τιμές από το πλαφόν.

  Σουηδία: Στήριξη στους καταναλωτές

  Η Σουηδία θα αποζημιώσει τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί χειρότερα από την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ, με την κυβέρνηση να προβλέπει τη διάθεση 6 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 583,58 εκατομμύρια ευρώ) για μέτρα.

  Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τρεις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2021 με μέγιστο ποσό 2.000 κορωνών (περίπου 194,6 ευρώ) ανά νοικοκυριό τον μήνα.

  Επίσης η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά θα λάβουν περίπου 1,8 εκατομμύριο νοικοκυριά.

  "Πρόκειται για έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για μια έκτακτη κατάσταση", σημείωσε ο Ντάμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

  Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν στην Σουηδία τους τελευταίους μήνες --ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας-- αν και οι αυξήσεις αυτές ήταν λιγότερο σημαντικές απ' ό,τι σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης.

  Η ηλεκτρική ενέργεια στη Σουηδία προέρχεται κυρίως από τους δικούς της υδροηλεκτρικούς, αιολικούς και πυρηνικούς σταθμούς και η χώρα δεν στηρίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

  Ωστόσο οι τιμές ορίζονται στις διεθνείς αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι οι Σουηδοί καταναλωτές έχουν επίσης πληγεί από την άνοδο των τιμών.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ