Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 12:51

  Χονγκ Κονγκ: Προς ακόμη σκληρότερη νομοθεσία για την "εθνική ασφάλεια"

  Χονγκ Κονγκ: Προς ακόμη σκληρότερη νομοθεσία για την "εθνική ασφάλεια"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Χονγκ Κονγκ θα νομοθετήσει επί μίας σειράς νέων παραβάσεων για την εθνική ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νομοθετικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν "πατριώτες".

  Η νέα νομοθεσία, που θα περιλαμβάνει περίπου 40 παραβάσεις, έρχεται να συμπληρώσει τα δρακόντεια μέτρα για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 από το Πεκίνο και που επέτρεψαν τη φίμωση κάθε διαφωνίας στο θεωρητικά ημιαυτόνομο έδαφος.

  Το κείμενο στοχοθετεί την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και τη συνωμοσία με ξένες δυνάμεις, τέσσερις παραβάσεις που τιμωρούνται ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

  Η κυβερνήτις της μητρόπολης δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα υιοθετήσει νομοθεσία σύμφωνα με το άρθρο 23 του "Θεμελιώδους Νόμου", του μίνι συντάγματος της μητρόπολης, που προβλέπει ότι το Χονγκ Κονγκ νομοθετεί για τη δική του εθνική ασφάλεια.

  "Η νομοθετική διαδικασία που σχετίζεται με το άρθρο 23 εντάσσεται στις συνταγματικές υποχρεώσεις και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο", δήλωσε η Λαμ σε βουλευτές.

  Η Λαμ, που αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο του νόμου πριν από το τέλος Ιουνίου, δεν διευκρίνισε το περιεχόμενο των νέων παραβάσεων.

  Το άρθρο 23 σχετίζεται με την "προδοσία, την απόσχιση, τη στάση και την ανατροπή". Στοχεύει επίσης στην απαγόρευση σε ξένους πολιτικούς οργανισμούς να έχουν πολιτικές δραστηριότητες στο Χονγκ Κονγκ και σε τοπικούς πολιτικούς οργανισμούς να αποκτούν σχέσεις με ξένες πολιτικές οντότητες.

  Η Κίνα επέβαλε τον νόμο της για την εθνική ασφάλεια τον Ιούνιο του 2020 στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από μαζικές φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που συχνά ήταν βίαιες και που συντάραξαν τη μητρόπολη. Γραμμένος με πολύ ασαφή τρόπο, ο νόμος αυτός κατέστησε παράνομη σχεδόν κάθε μορφή διαφωνίας και αναδιαμόρφωσε τη μητρόπολη, που κάποτε θεωρείτο προπύργιο ελευθεριών, στο πρότυπο της αυταρχικής Κίνας.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ