Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιαν-2022 18:14

  Πάουελ: Αν χρειαστεί θα αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια μας για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό

  Πάουελ: Αν χρειαστεί θα αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια μας για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:45

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση του να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση του για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περισσότερα τα επιτόκια της αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Fed να ξεκινήσει φέτος να συρρικνώνει τον ισολογισμό της. 

  "Αν πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, θα το κάνουμε", δήλωσε ο Πάουελ στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας στην ακρόαση για την επικύρωση της δεύτερης θητείας του στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας. 

  "Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό", ανέφερε. 

  Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει "μέχρι και τα μέσα του έτους", προσθέτοντας ότι αν ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια της. 

  Ανέφερε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να αποφασίσει να επιτρέψει να ξεκινήσει από φέτος η συρρίκνωση του ισολογισμού της από τα επίπεδα των 8,8 τρισ. δολ. που έφτασε ως αποτέλεσμα των μέτρων τόνωσης για την ανάσχεση της κρίσης. 

  Στρέφοντας την προσοχή του στους παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο Πάουελ σημείωσε ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά το αρχικό σοκ από την πανδημία δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές. 

  Η οικονομική ανάκαμψη "έχει δημιουργήσει επίμονες ανισορροπίες στη ζήτηση και την προσφορά και διαταραχές και σε αυτό το πλαίσιο αυξημένο πληθωρισμό", ανέφερε. 

  "Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρό αντίκτυπο", πρόσθεσε, ενώ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας για να εμποδίσει τον πληθωρισμό "από το να εδραιωθεί". 

  Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Fed επιχείρησε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί με προσοχή προκειμένου να μην εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη ή να προκαλέσει ζημιά στην αγορά εργασίας. 

  "Είναι πλέον ο καιρός για να ξεκινήσουμε να μετακινούμαστε από το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο", ανέφερε ο Powell. "Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση", πρόσθεσε. 

  Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, δύο χρόνια μετά τη μείωση τους κοντά στο μηδέν  τον Μάρτιο του 2020 καθώς η κρίση του κορονοϊού σφυροκοπούσε τις ΗΠΑ. Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αντί για τρεις, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ