Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιαν-2022 14:35

  Bostic (Fed): Ίσως χρειαστούν 4 αυξήσεις επιτοκίων φέτος - "Επιθετική" μείωση του ισολογισμού της Fed

  Bostic (Fed): Ίσως χρειαστούν 4 αυξήσεις επιτοκίων φέτος - "Επιθετική" μείωση του ισολογισμού της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υψηλός πληθωρισμός και η ισχυρή ανάκαμψη θα οδηγήσουν τη Federal Reserve τουλάχιστον σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ενώ ενδεχομένως να απαιτηθεί και τέταρτη αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει επίσης να προχωρήσει σε ταχεία μείωση του ισολογικού της προκειμένου να άρει την πλεονάζουσα ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  "Υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει αυξημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να απαντήσουμε άμεσα, ξεκάθαρα και επιθετικά”, ανέφερε ο Bostic σε συνέντευξή του στο Reuters τη Δευτέρα. "Εάν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, ο Μάρτιο θα είναι εύλογος χρόνος” για την πρώτη από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων προκειμένου να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός που ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο της Fed, πρόσθεσε.

  Ο πρόεδρος της Atlanta Fed τόνισε ότι δεν θεωρεί πως η "έκρηξη” των νέων κρουσμάτων κορονοϊού θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη, αντίθετα πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω και να απαιτήσει και τέταρτη αύξηση των επιτοκίων το 2022, αντί να επιβραδυνθεί η άνοδος των τιμών και να μπορέσει η Fed να χαλαρώσει.

  Τα σχόλια του Bostic αντικατοπτρίζουν τη στροφή στην πολιτική της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η οποία εδραιώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο, οπότε οι αξιωματούχοι της επιτάχυναν τα σχέδιά τους για αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση των αγορών ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Ειδικότερα, όσον αφορά τη μείωση του ισολογισμού της Fed, ο Bostic ανέφερε ότι η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα πρέπει να είναι επίσης επιθετική, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μειώνει τον ισολογισμό τους τουλάχιστον κατά 100 δισ. δολάρια τον μήνα με στόχο να αποσύρει γρήγορα τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολάρια, που θεωρεί "υπερβάλλουσα ρευστότητα”, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Από το 2017 έως το 2019, όταν η Fed συρρίκνωνε τον ισολογισμό της, χρόνια μετά το τέλος της ύφεσης που διήρκεσε από το 2007 έως το 2009, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κινήθηκε αργά με άρση 50 δισ. δολαρίων ανά μήνα και τελικά περιόρισε τον ισολογισμό της μόνο κατά 600 δισ. δολάρια προτού οι χρηματοπιστωτικές αγορές δώσουν σήμερα ότι το σύστημα δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα.

  Ο Bostic εκτιμά ότι δεν χρειάζεται αυτήν τη φορά η Fed να προχωρήσει σταδιακά στην προσαρμογή του ισολογισμού της, καθώς οι αγορές ξέρουν τι να περιμένουν.

  "Ελπίζω ότι θα κινηθούμε αρκετά γρήγορα και θα ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το εργαλείο είναι αρκετά κατανοητό και το κίνητρο είναι επίσης πολύ κατανοητό”, ανέφερε ο Bostic. "Θα πρέπει σίγουρα να γίνει πιο γρήγορα”, πρόσθεσε, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε "δύο χρόνια".

  Σημειώνεται ότι η Federal Reserve έχει αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα και λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους αξίας άνω των 4 τρισ. δολαρίων από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020, υπερδιπλασιάζοντας τον ισολογισμός της από τα 4,1 τρισ. δολάρια που ήταν προ πανδημίας σε περισσότερα από 8,7 τρισ. δολάρια σήμερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ