Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 15:31

  Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2%

  Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μικρότερη του αναμενομένου ήταν τελικώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας, με την πλειοψηφία των αναλυτών να αναμένει πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

  Η αύξηση ήταν τελικώς της τάξης των 25 μονάδων βάσης, στο 2%, όπως προέβλεπαν 5 εκ των 11 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Οι υπόλοιποι έξι ανέμεναν αύξηση 50 μονάδων βάσης.

  Το καλοκαίρι η Ρουμανία ήταν η χώρα με τα υψηλότερα επιτόκια μεταξύ των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, ωστόσο πλέον έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

  Η κεντρική τράπεζα έδειξε διστακτικότητα σε πιο επιθετική αύξηση προκειμένου να μην εκτροχιάσει την μεταπανδημική ανάκαμψη της ρουμανικής οικονομίας, μολονότι η ενεργειακή κρίση εκτοξεύει τον πληθωρισμό.

  "Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πορεία των δεικτών δείχνουν επιβράδυνση της επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας στο δ' τρίμηνο του 2021", τόνισε η τράπεζα, συμπληρώνοντας ως παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση "το τέταρτο κύμα της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού".

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση έφτασε το 7,8%, με την κεντρική τράπεζα να μην αναμένει επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα - στόχο της μέχρι τα τέλη του 2023, με την εκτιμώμενη τιμή στο τέλος του 2022 να κινείται στο 5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ