Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 09:50

  Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του φαρμάκου της Novartis κατά του κορονοϊού - Στο 78% η αποτελεσματικότητα

  Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του φαρμάκου της Novartis κατά του κορονοϊού - Στο 78% η αποτελεσματικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Novartis θα προχωρήσει με εντατικά βήματα στην ανάπτυξη πειραματικού φαρμάκου κατά της Covid-19, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τα οποία δείχνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αρνητικής εξέλιξης της υγείας ασθενών που έλαβαν το αντιικό σκεύασμα  στις μεσαίου βεληνεκούς κλινικές δοκιμές.

  Οι ασθενείς με Covid οι οποίοι έλαβαν τη θεραπεία, ensovibep, έδειξαν μειωμένο κατά 78% κίνδυνο για ανάγκη να οδηγηθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, να νοσηλευθούν ή να χάσουν τη ζωή τους, σε μελέτη με τη συμμετοχή 407 ανθρώπων, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. Το φάρμακο φαίνεται να πέτυχε και τον δεύτερο βασικό σκοπό του, δηλαδή τη μείωση του ιικού φορτίου στον οργανισμό του ασθενούς εντός περιόδου οκτώ ημερών.

  Η Novartis σημειώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμα να κατοχυρώσει την πατέντα του ensovibep διά μέσου της ελβετικής εταίρου της, Molecular Partners, η οποία θα λάβει αμοιβή  150 εκατ. ελβετικών φράγκων (163 εκατ. δολ.). Η Novartis αναλαμβάνει έτσι την ευθύνη ανάπτυξης, παραγωγής και πώλησης της θεραπείας.

  Εάν εγκριθεί, το αντιικό της Novartis’s θα είναι το πρώτο το οποίο θα επιτίθεται απευθείας στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού σε πολλά επίπεδα, κάνοντάς το έτσι ιδιαίτερα αποδοτικό ενάντια σε υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές μεταλλάξεις, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Σε αντίθεση με τα αντιικά χάπια των Pfizer και Merck, το φάρμακο της Novartis χορηγείται ενδοφλεβίως, οπότε απαιτείται επίσκεψη σε γιατρό. Η εταιρεία θα μοιραστεί τα στοιχεία με τις ρυθμιστικές αρχές υγείας εντός Ιανουαρίου και θα αρχίσει ευρύτερη κλινική μελέτη προκειμένου να επιβεβαιώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. 

  Εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το ensovibep πιθανότατα μπορεί να εξουδετερώσει και την μετάλλαξη Όμικρον. Στην ευρύτερη κλινική μελέτη θα λάβουν μέρος 1.700 άτομα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ