Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Ιαν-2022 15:25

  Τουρκία: "Όχι" στη χρήση ομολόγων για την πληρωμή τραπεζικών ζημιών

  Τουρκία: "Όχι" στη χρήση ομολόγων για την πληρωμή τραπεζικών ζημιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία απέρριψε ένα σχέδιο χρήσης ομολόγων για την πληρωμή πιθανών ζημιών των τραπεζών από ένα νέο κυβερνητικό εργαλείο για την ενίσχυση της λίρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε την Παρασκευή την κατάργηση της ρήτρας για τις πληρωμές σε ομόλογα -αντί για μετρητά -σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού.


  Σύμφωνα με το απορριφθέν σχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε έγκριση για την έκδοση ειδικά σχεδιασμένων ομολόγων σε δανειστές, εάν έχασαν χρήματα από τις νεοεισαχθέντες καταθέσεις σε λίρες που συνδέονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

  Ο στόχος ήταν να προλάβει την πίεση στις ταμειακές ροές του Υπουργείου Οικονομικών.

  Η κίνηση στόχευε στην "εξάλειψη των αβεβαιοτήτων" με τη μορφή πληρωμών προς τους δανειστές, είπε ο Κεμάλ Οζτούρκ, ένας από τους νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος που συνέταξαν την πρόταση, τηλεφωνικά στο Bloomberg πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής για το σχέδιο.


  Ο Ερντογάν ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου ένα νέο εργαλείο για την ελαχιστοποίηση των απωλειών από τις αποταμιεύσεις σε λίρες σε περιόδους αστάθειας του νομίσματος, το οποίο ορίζει ότι πληρώνουν τους κατόχους καταθέσεων σε λίρες τη διαφορά εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια των τραπεζών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ