Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Ιαν-2022 12:02

  Ευρωζώνη: Νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στο 5% τον Δεκέμβριο, στο 4,4% η Ελλάδα

  Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο καταγράφουν τα αρχικά στοιχεία της Eurostat, με οδηγό και πάλι το πρωτοφανές ράλι των τιμών της ενέργειας.

  Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ στο 5,0% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο και -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020, με βάση την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 4,8%.

  Η Eurostat αναμένει η ενέργεια να έχει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (26,0% σε σύγκριση με 27,5% το Νοέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,2% σε σύγκριση με 2,2% τον Νοέμβριο), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (2,9% σε σύγκριση με 2,4% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες (2,4% σε σύγκριση με 2,7% τον Νοέμβριο). 

  Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

  Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στο 4,4% τον Δεκέμβριο από 4% τον Νοέμβριο και -2,4% τον Δεκέμβριο του 2020.

  Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει την απότομη αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, λόγω κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να περιμένει ότι θα υποχωρήσει εντός του επόμενου έτους. 

  Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα μέσα Δεκεμβρίου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις προβολές των αναλυτών της τράπεζας, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω από τον στόχο του 2% στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ