Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιαν-2022 14:19

  Βρετανία: Σε χαμηλό 10 μηνών ο PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο λόγω Όμικρον

  Βρετανία: Σε χαμηλό 10 μηνών ο PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο λόγω Όμικρον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο κλάδος υπηρεσιών της Βρετανίας τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη PMI να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από την τελευταία φορά που τέθηκε η χώρα σε lockdown, καθώς η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον έχει πλήξει τους τομείς φιλοξενίας και ταξιδίων.

  Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών της IHS Markit υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 53,6 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό 10 μηνών, από τις 58,5 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση που ήταν ελαφρως ενισχυμένη της προκαταρκτικής (στις 53,2 μονάδες).

  Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος περιλαμβάνει και τον μεταποιητικό PMI, κατέγραψε πρόμοια πορεία.

  "Οι μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων ως απάντηση στην παραλλαγή Όμικρον οδήγησαν σε πτώση των καταναλωτικών δαπανών για ταξίδια, αναψυχή και ψυχαγωγία", δήλωσε ο Tim Moore, οικονομολόγος της IHS Markit.

  Περίπου το 45% των επιχειρήσεων φιλοξενίας και το 50% των εταιρειών προσωπικής φροντίδας και των κομμωτηρίων ανέφεραν αυξημένες ακυρώσεις εν όψει των Χριστουγέννων, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.

  Η τελευταία φορά που ο δείκτης PMI των υπηρεσιών διαμορφώθηκε ακόμη χαμηλότερα ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η οικονομία βρισκόνταν σε καθεστώς lockdown και τα εστιατόρια και τα μη βασικά καταστήματα ήταν κλειστά για το κοινό.

  Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ήταν πάνω από το όριο των 50 μονάδων που συνήθως διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αλλά οι οικονομολόγοι επισήμαναν το μέγεθος της πτώσης του δείκτη αυξάνει τις πιθανότητες τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα να δείξουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο.

  Σημειώνεται ότι η Pantheon Economics προβλέπει πτώση 0,6% του βρετανικού ΑΕΠ για τον Δεκέμβριο και πτώση 0,3% για τον Ιανουάριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ