Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιαν-2022 19:05

  Pfizer και BioNTech ετοιμάζουν mRNA εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

  Pfizer-ΒioNTech: Υπέβαλαν στον FDA τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική εταιρεία BioNTech με την οποία συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ετοιμάζουν τώρα εμβόλιο mRNA κατά του έρπητα ζωστήρα.

  Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνεργασία των δύο εταιρειών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους πρώτη φορά το 2018 για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης και στη συνέχεια το 2020 για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που ήταν και το πρώτο που εγκρίθηκε παγκοσμίως, αποφέροντας δισεκατομμύρια στις δύο εταιρείες.

  Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας τους, η Pfizer πρόκειται να επενδύσει συνολικά 150 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Τετάρτη, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία αντιγόνου της Pfizer και στην τεχνολογία πλατφόρμας αγγελιαφόρου RNA της BioNTech, αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

  Τα εμβόλια MRNA ωθούν το ανθρώπινο σώμα να παράγει μια πρωτεΐνη που είναι μέρος του παθογόνου παράγοντα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση. 

  Εάν είναι επιτυχές, το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα θα ανταγωνίζεται το εμβόλιο δύο δόσεων Shingrix της GlaxoSmithKline, το οποίο εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ το 2017 και απέφερε στην GSK έσοδα περίπου 2 δισ. λιρών το 2020.

  Εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο περιστατικά έρπητα ζωστήρα καταγράφονται ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

  Ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν νοσήσει από ανεμοβλογιά ή είχαν τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, σε νεότερη ηλικία. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εμφάνιση ενός επώδυνου εξανθήματος που υποχωρεί εντός ενός μήνα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

  Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι θα μοιραστούν το κόστος ανάπτυξης του εμβολίου καθώς και τα μικτά κέρδη από τις μελλοντικές πωλήσεις του.

  Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Pfizer θα καταβάλει στην BioNTech ποσό ύψους 225 εκατ. δολαρίων ως προκαταβολή, εκ των οποίων τα 75 εκατ. δολάρια σε μετρητά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ