Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιαν-2022 14:13

  Ιταλία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 4,2% τον Δεκέμβριο έναντι 3,9% τον Νοέμβριο

  ιταλια οικονομια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο 4,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Δεκέμβριο από 3,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat.

  Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μίας και πλέον 10ετίας, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους συνέχισε να ωθεί τις τιμές υψηλότερα.

  Αν και η Ισπανία κατέγραψε επίσης τον υψηλότερο πληθωρισμό 30 ετών τον Δεκέμβριο, οι πιο βόρειες χώρες της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να έχουν ήδη δει το υψηλότερο επίπεδό του.

  Ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν σταθερός στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, ενώ τα στοιχεία για τη Γερμανία, που θα δημοσιοποιηθούν αύριο, αναμένεται να δείχνουν μία κάμψη του.

  Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στην Ιταλία ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%. Οι τιμές για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων αυξήθηκαν 3,6%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και ποτών σημείωσαν άνοδο 2,9%.

  Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σχηματίζοντας αποθεματικό 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το πρώτο διάστημα του 2022.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ